BEGOÑA FLORIA: Si us plau, prou pintades

En els darrers dies hem tornat a tenir episodis d’incivisme, en aquest cas en el baluard de Sant Antoni. No és la primera vegada que el nostre patrimoni històric pateix l’impacte dels brètols sense escrúpols i lamentablement és molt difícil enganxar-los perquè actuen de forma ràpida i controlant que no els vegi ningú a qualsevol hora del dia. Tot i això, hem demanat a la Guàrdia Urbana que s’analitzi si es pot fer quelcom per evitar-ho en un futur.

L’incivisme és un problema generalitzat que afecta el dia a dia de la nostra ciutat generant problemes de convivència, com quan es tracta d’excrements de gos, soroll i crits o miccions en la via pública. Des del govern de l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros s’han dedicat en els darrers anys molts esforços a campanyes de conscienciació, accions concretes de neteja i sanció, així com actuacions localitzades com la neteja d’abocadors.

Tot i això el problema persisteix, igual que en moltes altres ciutats perquè es tracta d’un tema general que té molt a veure també amb l’educació i accions col·lectives difícils d’entomar de forma singular. Cal fer una feina global i local a l’hora. Hem de tenir en compte que només a Tarragona l’incivisme deixa una factura anual de més d’1,6 milions d’euros que es podrien dedicar a altres projectes municipals. El pressupost municipal surt de les butxaques dels ciutadans i ciutadanes i per tant la factura de les bretolades la paguem entre tots.

De tot l’incivisme un dels que fa més mal és el que ataca el nostre patrimoni històric, uns béns culturals que han arribat fins a nosaltres preservats durant generacions i que quan algú els ataca el mal fet és pel present i pel futur. Els serveis tècnics de l’Ajuntament vetllen perquè, com en el cas de les pintades al baluard de Sant Antoni, l’afectació sigui la mínima. S’encarrega sempre la reparació dels danys a un professional de restauració de béns culturals. En tot cas, sempre és una agressió i veure que és gairebé impossible enganxar a qui ho ha fet, desespera. Per això faig una crida des d’aquí, si us plau, prou pintades al nostre patrimoni! Potser despertarem alguna consciència.

Begoña Floria
Consellera de Patrimoni Històric de Tarragona