ALEJANDRO GOÑI: ‘El comerç s’ha començat a col·lapsar’

Alejandro Goñi, president de Pimec Comerç Catalunya. CEDIDA

Des de Foment Comerç i PIMEComerç valorem molt negativament la decisió anunciada pel Procicat de mantenir les mesures actuals en relació amb el comerç i demanen al Govern que deixi de criminalitzar i menystenir un sector que ha demostrat que és segur i vital per a l’economia catalana.

La situació del sector és desesperant, amb un ofegament generalitzat de les empreses (petites, mitjanes i grans) que posa en risc i condemna a la pobresa a més de 100.000 treballadors i empresaris catalans. “El sector s’ha començat a col·lapsar i està a punt d’entrar en estat catastròfic”, manifesten.

Les dues patronals manifesten el seu profund malestar per, una vegada més, mantenir unes restriccions arbitràries que prohibeixen l’activitat econòmica, quan no hi ha cap informe que demostri que el comerç és responsable de generar contagis, ni que determini que la reobertura controlada dels centres comercials i botigues de més de 400 m2 comporti un creixement del contagi, ni que el dissabte sigui un dia de major risc per anar a comprar. Al contrari, s’ha demostrat que el comerç és un entorn absolutament segur, i on per exemple, els serveis essencials han fet palès que l’activitat comercial i la seguretat són perfectament compatibles i no representen cap risc.

Catalunya és la comunitat que lidera les restriccions i el tancament del sector comercial sense presentar uns indicadors epidemiològics pitjors. Especialment en alguns formats comercials, com per exemple les botigues de més de 400 metres, o les botigues en centres comercials que porten acumulats més de 153 dies de tancament (sis mesos) des de l’inici de la pandèmia. 

A més a més, ambdues patronals insisteixen en el fet que és l’únic sector en el qual, de forma arbitrària, existeix un greuge comparatiu manifest en la possibilitat d’obertura d’una part del comerç i no de l’altra, només pel fet de la tipologia de l’establiment on estan ubicats o a la superfície.

Foment Comerç i PIMEComerç, emplacen a l’Administració a rectificar urgentment i permetre l’obertura de forma immediata de l’activitat comercial, de tots els seus formats, i permetent-ne la seva obertura els caps de setmana.

*Alejandro Goñi és president de Pimec Comerç