La zona blava de Reus i Cambrils incorpora serveis pels vehicles elèctrics

L’app Aparcar permetrà obrir les estacions de recàrrega des del mòbil sense necessitat de demanar la targeta d’identificació específica

l’Alcaldessa de Cambrils, la Sra. Camí Mendoza, i el regidor de Promoció Econòmica i Urbanisme de Reus, Marc Arza, en la presentació de la nova funcionalitat

L’aplicació de mòbil Aparcar de  Cambrils i Reus també servirà per obrir les estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics. Els ajuntaments de Cambrils i Reus –a través de les empreses municipals Aparcam i Reus Mobilitat i Serveis– van estrenar fa poc més d’un any aquesta aplicació per pagar la zona blava des del mòbil.

Aquest matí, l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el regidor de Promoció Econòmica i Urbanisme de Reus, Marc Arza, han presentat les versió 2.0 de l’aplicació, que ja integra la nova funcionalitat per a vehicles elèctrics.

La posada en marxa de l’aplicació i la seva evolució són fruit del conveni entre Reus i Cambrils per al desenvolupament de projectes Smart City i solucions innovadores per millorar la mobilitat.

A partir d’ara els usuaris de l’aplicació APARCAR que registrin els seus vehicles marcant-los com a elèctrics des del perfil de l’usuari veuran una nova pestanya a la pantalla principal. Podran triar entre iniciar estada de zona blava com fins ara o bé iniciar recàrrega. Només caldrà que premin sobre iniciar recàrrega, triïn el vehicle registrat que volen recarregar i escanegin el codi QR de l’estació que vulguin fer servir. D’aquesta manera, s’obrirà la porta i podran connectar el cable a la presa que desitgin, segons si la tipologia de càrrega del vehicle és europea o domèstica.

Si la plaça d’aparcament disponible per a recarregar està en una àrea d’aparcament regulat l’aplicació iniciarà automàticament una estada amb la recàrrega del vehicle, sense haver de fer cap més acció per part de l’usuari.

Tot i que amb la posada en marxa de la nova prestació ja no seran necessàries les targetes identificatives per carregar que els usuaris feien servir fins ara, els dos Ajuntaments les continuaran emetent per aquells usuaris que vulguin recarregar els seus vehicles a altres municipis i que siguin abonats de la xarxa d’aparcaments municipals de Reus. Recentment l’Aliança de Municipis per a la Interoperabilitat de les xarxes públiques, impulsada per l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) ha permès unificar les targetes per tal que qualsevol usuari pugui accedir a qualsevol punt de recàrrega municipal de Catalunya fent servir qualsevol targeta emesa pels ajuntaments de la Aliança (Barcelona, Reus, Lleida, Girona, Amposta, Cambrils, Cabrera de Mar i la xarxa de l’Àrea Metropolitana de Barcelona). Així doncs, fins que aquests Ajuntaments no tinguin una alternativa mòbil caldrà seguir utilitzant la targeta.

L’aposta pel vehicle elèctric a Reus

Reus disposa ara de 19 estacions de recàrrega per a vehicles elèctrics, ubicades en 11 punts de la ciutat: als 8 pàrquings municipals i 3 de superfície, a la plaça de la Llibertat, a l’àrea de zona blava de la Riera Miró i un de més recent ubicat davant de l’Edifici Tecnoparc, on hi ha el viver d’empreses tecnològiques i el Palau de Congressos.

En total, la xarxa municipal permet recarregar de manera simultània fins a 26 vehicles elèctrics. L’any 2016 es van registrar més de 4.650 recàrregues, més que el doble que el 2015. Durant el primer semestre de 2017, el nombre de recàrregues ha superat les 2.700.

Els vehicles elèctrics a Reus recarreguen gratis i aparquen amb un descompte del 50% als pàrquings municipals. En el cas de les dues estacions ràpides situades en carrers regulats per zona blava, cal extreure el tiquet d’estacionament corresponent.

El projecte iCambrils

A Cambrils, el desenvolupament de l’aplicació Aparcar i les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics s’emmarquen dins del projecte iCambrils, un programa transversal que pretén aplicar la filosofia de ciutat innovadora i intel·ligent per millorar l’eficiència de l’ens local, la qualitat de vida i l’atenció a la ciutadania.

Els tres punts de recàrrega, que es van posar en funcionament l’estiu del 2015, estan situats als dos laboratoris urbans de la ciutat: un a la zona marítima i l’altre al nucli antic. Concretament hi ha dues estacions de recàrrega per a vehicles, motocicletes i bicicletes al carrer Robert Gerhard, al costat del Patronat de Turisme, i una estació per a bicicletes elèctriques a la plaça de la Vila. Cada estació permet carregar dos vehicles simultàniament.

APARCAR: 7.650 usuaris actius i més de 150.000 tiquets virtuals

L’ús de l’aplicació per facilitar el pagament de l’estacionament a la zona blava a través de dispositius mòbils no ha parat de créixer tant a Reus com a Cambrils. L’aplicació per pagar la zona blava es va estrenar el 24 de febrer de 2016; des d’aleshores, en un any i quatre mesos, s’han emès 150.000 estades virtuals i, a hores d’ara, l’app compta amb 7.650 usuaris actius. La dada d’usuaris correspon al total de persones que se l’han descarregat al mòbil, s’han donat d’alta i la fan servir per pagar a la zona blava de Reus o Cambrils.

L’ús de l’aplicació ha registrat un creixement exponencial des de la seva estrena. Com a exemple, les dades de tiquets virtuals registrades durant el mes de maig:

 

CAMBRILS                 REUS                     TOTAL

tiquets virtuals emesos

maig 2016                            1.501                             2.252                    3.753
maig 2017                            6.164                             8.673                    14.837

 

A Reus, el nombre de tiquets virtuals des de la posada en marxa de l’aplicació APARCAR supera els 88.850, amb una mitjana diària de gairebé 520 tiquets virtuals. Això suposa que gairebé el 6% del total de tiquets de zona blava emesos ja són virtuals –l’estiu passat el percentatge de penetració no arribava al 2,5%.

Reus té 1.475 places de zona blava, 780 de les quals són al carrer i la resta es reparteixen per nou àrees delimitades com a zones de llarga estada. L’aparcament regulat funciona de dilluns a dissabte de 9 a 13h i de 16 a 20h, excepte festius.

En el cas de Cambrils, el nombre total de tiquets emesos des de l’app és de 61.000, amb una mitjana diària que supera els 435 –cal tenir en compte que durant els mesos d’estiu, la zona blava funciona els set dies de la setmana. Pel que fa al percentatge de penetració, l’app a Cambrils ha crescut del 3,7% de l’estiu passat fins al 12% que es va registrar a l’abril. Això significa que de cada 100 tiquets emesos 12 ja són virtuals.

A Cambrils les zones d’aparcament regulat (zones blaves i zones taronges) canvien en funció de la temporalitat, intensificant-ne la demanda els mesos d’estiu. Hi ha des d’àrees d’aparcaments alternatius de superfície que són gratuïtes, les zones taronges de tarifa tova per a estades llargues, fins a les zones blaves per a l’alta rotació de vehicles.

Pagar només pel temps real d’estacionament

A través de l’aplicació, l’usuari de la zona blava pot pagar per aparcar de manera més pràctica i ràpida, sense necessitat de desplaçar-se fins al parquímetre per extreure el tiquet corresponent. Gràcies al sistema de geolocalització del dispositiu mòbil, l’usuari pot localitzar fàcilment el carrer on estaciona el vehicle, tant a Reus com a Cambrils, i pagar la tarifa corresponent. Un dels avantatges de l’app respecte al tiquet convencional de paper és que els usuaris només han de pagar la zona blava pel temps exacte d’aparcament del vehicle: s’activa en el moment de l’estacionament i es desactiva quan es retira el vehicle.