Younes Aboyaaqoub, de 22 anys, l’home que busquen els Mossos

La cèl·lula jihadista hauria estat integrada per una dotzena de membres: 5 abatuts a Cambrils, 4 detinguts, 2 morts a Alcanar i Aboyaaqoub, fugit

CCMA.- Els Mossos d’Esquadra busquen Younes Aboyaaqoub, de 22 anys i natural del Marroc. La cèl·lula jihadista que va atemptar a la Rambla de barcelona i a Cambrils hauria estat integrada per una dotzena membres: 5 d’ells van ser abatuts a Cambrils; 4 han estat detinguts (3 a Ripoll i un a Alcanar), i 2 haurien mort en l’explosió al xalet d’Alcanar.

En canvi, Younes Aboyaaqoub hauria aconseguit fugir. L’últim domicili que consta és de la localitat de Ripoll.

Segons ha confirmat el major del Mossos, Josep Lluís Trapero, en un programa especial a TV3, les cinc persones abatudes a Cambrils ja han estat identificades. Els Mossos no descarten que l’home que va conduir la furgoneta dijous per la Rambla de Barcelona i va matar 13 persones sigui un dels terroristes abatuts a Cambrils, de matinada, però encara no l’han identificat. Segons el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, l’explosió de la casa d’Alcanar on els terroristes emmagatzemaven bombones de butà va precipitar la seva acció mortífera.

Tres vehicles

La policia catalana també creu que la cèl·lula jihadista de Cambrils disposava de tres vehicles. Un va ser el que utilitzaven els membres abatuts aquest dijous a la nit. El segon seria el trobat a Vic, mentre que n’hi hauria un tercer que hauria utilitzat per fugir des de Cambrils Younes Aboyaaqoub. Aquest tercer vehicle ja ha estat localitzat i és una furgoneta.

Alguns testimonis de l’atemptat a Cambrils apunten aquesta possibilitat, ja que parlen d’un grup més nombrós que va pujar a dos vehicles diferents.

I Moussa Oukabir?

Pel que fa Moussa Oukabir, durant unes hores els Mossos han contemplat amb força que fos qui va atemptar a Barcelona amb la furgoneta. La documentació trobada a la furgoneta així ho apunta. El seu germà, Driss Oukabir, interceptat pels Mossos d’Esquadra quan es dirigia a la comissaria de Ripoll després de veure que la seva foto sortia a diversos mitjans de comunicació, va explicar als Mossos que Moussa li havia robat la documentació. És justament aquesta documentació la que van trobar a la furgoneta de Barcelona i el motiu pel qual valoraven que podria ser l’autor material dels fets.

Tot i això, segons ha assegurat Josep Lluís Trapero, aquesta hipòtesi, que havia afagat molta força, n’ha perdut en les últimes hores. Sí que està confirmat que Moussa era un dels abatuts a Cambrils.

De Moussa Oukabir, se’n saben poques coses. Estava registrat al consolat marroquí de Girona, juntament amb el seu germà, i tots dos tindrien la doble nacionalitat, espanyola i marroquina. No se sap si han nascut al Marroc o en territori espanyol.

Fins dijous, Moussa Oukabir tenia un compte a Facebook. Hi deia que vivia a Ripoll, que estudiava a la Universitat de Barcelona i que treballava per la Coca-Cola. Afirmava que feia poc havia estat a Barcelona, a Eivissa i a la ciutat murciana de Yecla. I que també havia viatjat al Brasil. En un altre compte, Moussa Oukabir havia manifestat en una ocasió el seu desig d’acabar amb els infidels.

L’incident a Sant Just Desvern, encara per relacionar amb la cèl·lula

Queda encara saber com encaixa en el trencaclosques el cotxe que aquest dijous a la tarda es va saltar un control policial a la Diagonal de Barcelona i l’home mort a ganivetades que hi va aparèixer a dintre a Sant Just Desvern.

Una de les hipòtesis amb què treballa la investigació és que l’autor de la massacre a la Rambla hauria assaltat el cotxe i matat el conductor per acabar fugint de la policia. De moment, però, encara no hi ha cap prova definitiva que ho confirmi.