Els Xiquets de Valls representaran el món casteller a l’Smithsonian Festival de Washington

Hi seran presents l’any 2018 en el marc de la participació de Catalunya com a país convidat al festival

La Colla Joves i la Colla Vella de Valls representaran el món casteller a l’Smithsonian Folklife Festival, que se celebrarà a Washington DC l’estiu de 2018. Així ho han acordat les dues colles i l’organització del festival, que és l’esdeveniment cultural de caràcter anual més gran de la capital dels Estats Units.
L’Smithsonian ha valorat, entre altres factors, que la ciutat de Valls és bressol dels castells i que la plaça del Blat, on actualment actuen la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, és el quilòmetre zero del món casteller. Val a dir que la gènesi dels castells se situa en la torre final del ball de Valencians, inicialment procedent del País Valencià i fossilitzat en la Muixeranga d’Algemesí. Aquest ball va arribar al Camp de Tarragona, on va assolir els sis pisos d’alçada a finals del segle XVIII. L’evolució d’aquests primitius castells fins a la manifestació popular dels castells actuals va tenir lloc a Valls, on des de principis del segle XIX es documenta l’existència de dues colles de castellers.
Catalunya a l’Smithsonian
El Departament de Cultura va tancar, el juny de 2016, l’acord perquè Catalunya sigui el país convidat, juntament amb Armènia, a l’Smithsonian Festival l’any 2018. L’objectiu de la Generalitat de Catalunya amb la seva participació al festival és mostrar el patrimoni popular i cultural del país a un públic ampli als Estats Units, així com fomentar el coneixement i la comprensió del poble català, la seva cultura i la seva història per preservar així el patrimoni i els recursos culturals de Catalunya.
La participació catalana tindrà com a lema “Catalunya: tradició i creació des de la Mediterrània” i el disseny de la presència es basarà en el triangle tradició, innovació i participació. Els àmbits de les diferents manifestacions seran la gastronomia, el patrimoni festiu, l’artesania, la música, la dansa i les tradicions, així com les arts plàstiques i visuals. Aquestes realitats s’explicaran, durant dues setmanes, a través d’espectacles, tallers, conferències i demostracions.
La presència de Catalunya al festival s’articularà al voltant dels eixos següents: una mostra de música i dansa; una mostra festiva de les tradicions catalanes; i exposicions, conferències i debats sobre la cultura catalana, incloent llengua, literatura, música, dansa, arts plàstiques, festes i tradicions, cuina i artesania.
L’Smithsonian Folklife Festival se celebra cada any al National Mall de Washington DC durant deu dies entre juny i juliol. El Festival té un gran impacte i retorn en el país que hi és representat. Aplega més d’un milió de visitants, la majoria turistes dels mateixos EUA, i la premsa nord-americana se’n fa també ampli ressò.
L’entitat organitzadora d’aquest gran esdeveniment és l’Smithsonian Institution, creada el 1864 i considerada el “museu nacional” dels EUA, ja que és el complex de museus i recerca més gran del món: 19 museus, el zoo nacional i 9 centres de recerca aplegats en el Center for Folklife and Cultural Heritage. Aquest centre, dedicat al patrimoni cultural immaterial, té com a missió la recerca, divulgació i preservació d’aquest patrimoni, tant dels EUA com d’arreu del món, a través de publicacions, exposicions, simposis, documentals i vídeos, material didàctic… A banda d’això, té dos grans programes: el mateix festival i l’Smithsonian Folkways Recordings, un segell discogràfic propi de música d’arrel tradicional.