Volum, varietat i velocitat: les tres V del Big Data a la ciutat

Que ens movem per tòpics és sobrerament conegut. Amb el fet que les marques ens agraden i ens ajuden a fixar el discurs ens podem posar d’acord. I si diem que la marca ‘Smart City’ durant força temps ha marcat l’agenda i ha condicionat les línies d’innovació, poca gent ens durà la contrària. Però les modes també evolucionen. S’esvaeixen i deixen un aire més net que ens dóna una imatge més nítida del paisatge, normalment en forma de la propera marca que acompanyarà les nostres passes.

Joana Barbany (Cugat.cat).- L’objectiu no és ‘només’ ser ‘smart’ perquè tenim més sensors i més tecnologia, sinó que l’objectiu és ser innovadors, ser una ciutat innovadora amb gent i empreses innovadores, per poder adaptar-nos als nous temps i als constants canvis, ser més resilients. Cal, doncs, fer un petit esforç i albirar la nova moda que se’ns acosta, per no dir que ja ens està envoltant.

La tecnificació de la ciutat i la sensorització de l’espai urbà que ens ha portat la ciutat ‘smart’ ens ha deixat a canvi una multitud ingent de dades! Sí, cada sensor desplegat als carrers ens dóna dades. Però obrim més la ment; cada tràmit que fem genera noves dades, cada vegada que fem cua per fer un tràmit generem dades, cada factura que emetem o rebem, genera noves dades, cada cop que encenem un llum, obrim l’aixeta o apaguem la calefacció generem noves dades. Per tant, a la ciutat estem generant un gran volum de dades, de gran varietat i que canvien a gran velocitat. Aquestes són les tres V del Big Data. Per tant, el repte d’avui en dia és saber quines dades tenim, quina informació en podem treure i finalment prendre millors decisions que millorin la nostra qualitat de vida com a ciutadans i ciutadanes.

Desplegar tecnologia està molt bé i és necessari, però ara cal demostrar que les dades són útils i que ens donen informació valuosa per prendre decisions que ens permeten millorar la nostra qualitat de vida. Si no és així, la tecnologia no ens ajuda. Des de l’Ajuntament ja hi hem començat a treballar, i ben aviat en presentarem les dades.

JOANA BARBANY és tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert