Victòria de ERC; el PSC millora amb menys vots

El cap de llista al Congrés dels Diputats per ERC al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, Jordi Salvador. CEDIDA

ERC revalida la victòria a unes eleccions generals a la demarcació de Tarragona que va aconseguir per primer cop en els darrers comicis. Els republicans han ratificat els dos diputats aconseguits el 28A, amb gairebé el 26% dels vots. Per darrere d’ERC, però amb un empat en escons, s’ha situat el PSC, que recupera el segon diputat tot i registrar menys percentatge de vot (19%). També Junts per Catalunya i En Comú Podem mantenen un escó a la demarcació i repeteixen com a tercera (13%) i quarta força (12%) a Tarragona. El gran declivi l’ha registrat Ciutadans, que passa de tercera a setena força, superats per Vox i PP. Cap de les tres forces ha aconseguit representació per Tarragona al Congrés, com tampoc la CUP.

Els republicans han aconseguit en el global de la demarcació més de 98.000 vots (prop del 26%). N’han perdut gairebé 16.000 respecte l’anterior convocatòria de l’abril però es ratifica com a primera força al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. ERC ha tornat a ser la força més votada en ciutats com Reus, Cambrils, Valls, Montblanc, Falset, Tortosa, Amposta, Móra d’Ebre i Gandesa, així com en la gran majoria de petits municipis de l’interior i de les Terres de l’Ebre.

El PSC, en segona posició, recupera el segon escó per Tarragona al Congrés però ha perdut una lleugera part suport electoral que havia recuperat el 28A. Després de la remuntada dels darrers comicis -on van passar de 54.000 vots (prop del 16%) a prop de 90.000 vots (21%)-, els socialistes han aconseguit dos diputats a la circumscripció tarragonina amb més de 73.000 vots. Novament, la ciutat de Tarragona s’ha mantingut com el gran bastió del vot socialista a la demarcació amb un 22% dels vots a la capital. També han guanyat en poblacions com Salou (22%), el Vendrell (23%) o Vila-seca (25%).

JxCat, d’altra banda, també ha aconseguit retenir el seu representant a la Cambra Baixa i ser la tercera força més votada a Tarragona i l’Ebre. Els nacionalistes, amb l’exalcalde de Tortosa, Ferran Bel rellevant el conseller empresonat Josep Rull, han superat els 51.000 vots a la demarcació (més del 13% del vot).

També resisteix darrera de JxCat, En Comú Podem. Després de guanyar a la Tarragona els comicis de 2016, els comuns van ser els grans derrotats a la circumscripció l’abril passat en quedar-se amb el 12% del sufragi. ECP ha revalidat els resultats del 28A amb més de 46.000 vots.

Ciutadans s’enfonsa
La gran patacada aquest 10N a Tarragona i l’Ebre també ha estat per a Ciutadans. Els suports a la formació taronja no havien parat de créixer a Tarragona en les dues anteriors eleccions generals però, aquest diumenge, han perdut l’escó en quedar-se lluny del 6% del vot, i perdre més de 29.000 vots, més de la meitat dels més de 52.000 que van atreure el 28A.

Ciutadans s’ha vist superat per Vox, que ha estat cinquena força a la demarcació (amb 31.000 vots, 8%), i pel PP. Els populars ja van perdre la representació al Congrés per Tarragona a l’abril però han passat del 5 al 7,8% del vot i han guanyat més de 8.000 vots.

La CUP ha aconseguir gairebé 22.000 vots a la demarcació tarragonina i ebrenca (un 5,7%) i el PACMA poc més de 4.500 (1%).