Els veïns plantegen dubtes sobre les explosions d’Alcanar

El consistori reitera que no havia rebut cap advertiment verbal ni denúncia sobre l’ocupació del xalet de la urbanització Montecarlo

ACN Alcanar .- Tan sols deu dies després de conèixer que uns terroristes fabricaven bombes per fer atemptats a Catalunya des d’un xalet ocupat a una urbanització d’Alcanar Platja, l’Ajuntament canareu ha volgut donar explicacions als seus veïns sobre els fets. Aquest dilluns a la nit, i durant dues hores, el govern municipal, davant de mig centenar de persones aplegades al locals dels Serveis Agraris d’Alcanar, ha relatat dia per dia com van succeir les dues explosions i com es va actuar en cada moment. Al torn obert de paraules, han contestat cadascuna de les preguntes que els veïns, alguns d’Alcanar Platja, han pogut fer en primera persona. Les principals queixes: la deixadesa i manca d’urbanització d’algunes urbanitzacions d’Alcanar Platja, així com dubtes sobre la presència dels terroristes en un habitatge ocupat, i per la gestió de la primera explosió. Alguns veïns no entenien perquè es va pensar en tot moment amb una explosió de gas i no es van plantejar altres hipòtesis. El consistori ha explicat que els cossos policials i d’emergència així ho creien fins que dijous 17 d’agost a investigació dóna un gir radical quan hi ha la segona explosió. Dimarts i dijous se celebraran dues assemblees més als nuclis de Les Cases d’Alcanar i d’Alcanar Platja.
L’encarregat de donar el detall dels fets ha estat el quart tinent d’alcalde d’Alcanar, Jordi Bort, qui ha liderat la crisi des de la primera nit de l’explosió, acompanyat de l’alcalde, Alfons Montserrat. Després de relatar dia per dia els fets, la gestió dels desallotjaments, acompanyaments als afectats i contactes directes amb els cossos policials que, com els TEDAX, encara estan fent detonacions diàries a la zona, Bort ha volgut justificar la decisió del govern municipal de suspendre el ball i les festes de Les Cases d’Alcanar. El regidor ha assenyalat d’una banda els decrets de tres dies de dol oficial, la salvaguarda de la seguretat dels veïns, i perquè consideraven que al mateix terme on TEDAX dels Mossos d’Esquadra estaven desactivant bombes no es podia estar fent una revetlla. “Assumim totes les responsabilitats però ho creiem aquell dia i ho creiem ara que vam fer el que havíem de fer”, ha asseverat el regidor.

Interrogat sobre si coneixien l’ocupació del xalet i de quins mecanismes té l’Ajuntament per controlar-ho, l’alcalde Alfons Montserrat ha reiterat que no tenien cap “advertiment verbal” ni denúncia sobre cap fet delictiu a la urbanització. Ni els havia arribat al govern municipal ni tampoc a la Policia Local que ha explicat que ni la companyia elèctrica -no estaven connectats a la xarxa d’aigua- ni tampoc la propietat de la casa, una entitat bancària, havien contactat amb l’Ajuntament per l’ocupació de l’habitatge.

Tampoc els terroristes que hi residien tenien cap vincle amb el municipi ni, com ha explicat la regidora Carme Navarro, tampoc amb la comunitat musulmana del terme. “Ni estaven empadronats ni tenien cap contacte amb gent del poble. Potser han anat a comprar menjar a un establiment però cap relació més”, ha explicat Navarro.

Però una de les reivindicacions que ja han fet els veïns en els darrers dies però també a l’assemblea ha estat l’estat de deixadesa d’algunes urbanitzacions d’Alcanar Platja, exhortant l’Ajuntament a “dignificar” la zona. L’alcalde ha explicat que tenen un problema endèmic amb urbanitzacions sorgides a la dècada dels seixanta i setanta a partir d’un camí rural. “Legalment l’Ajuntament no se’n pot fer càrrec fins que tingui la condició de solar i els propietaris el cedeixin a l’Ajuntament. Mentrestant no podem actuar perquè té la condició d’urbanització privada i el drama és aquest”, ha subratllat Montserrat, que ha convidat els veïns a conèixer projectes que l’Ajuntament té sobre la taula sobre els costos de posar al dia aquestes zones. “La urbanització Montecarlo a sobre té habitatges molt disseminats i encara costa més posar-se d’acord”, ha reconegut.

“No se sentia olor a gas”
Les darreres intervencions de veïns estaven més adreçades a la gestió de les explosions i a reclamar explicacions sobre perquè es va atribuir el primer incident al gas i no es van plantejar altres hipòtesis. Una veïna de l’altra banda de carretera ha explicat que no se sentia olor a gas i que li sorprenia que ningú pensés en una altra hipòtesis. Una altra expressava dubtes sorgits arran de llegir en mitjans de comunicació controvèrsies sobre la intervenció o no de la Guàrdia Civil i la possibilitat que la jutgessa d’Amposta pogués advertir sobre la fabricació de bombes.

El regidor Jordi Bort ha explicat que el protocol d’actuació canvia a partir de la segona explosió que és quan s’amplia el perímetre de seguretat i la investigació dóna un gir radical. “En un primer moment es pensa en l’explosió de gas i es prioritza la recerca de víctimes i supervivents com sempre es fa. Els serveis d’emergències estaven allí a sobre les bombones, el govern municipal aquella nit també hi vam anar, i us asseguro que si ho haguéssim sabut no les hauríem xafat”, ha detallat gràficament. Una versió que ha corroborat el cap de la Policia local d’Alcanar que ha explicat que des de la primera explosió i fins a la segona, després de 16 hores, es pensa que ha estat gas.

Minut de silenci i llibre de condolences
L’assemblea informativa ha començat amb un minut de silenci per les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i amb l’anunci de l’obertura d’un llibre de condolences que l’Ajuntament obre a tots els veïns del municipi.

Malgrat que la tendència és que Alcanar torni a la normalitat, la intervenció dels Mossos d’Esquadra a la zona encara es pot allargar, amb una detonació diària al xalet ensorrat. De moment, els serveis socials de l’Ajuntament continuen atenent a la parella d’afectats -empadronats al municipi- que no pot tornar a casa i no té cap allotjament alternatiu.