Tusk afirma que “la violència no resol res” i el diàleg “sempre és millor que el conflicte”

Els tres presidents de les institucions europees remarquen “el respecte a la llei” i “l’estat de dret” en recollir en nom de la UE el Princesa d’Astúries de la Concòrdia

Redacció.- El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha reafirmat aquest divendres des del Teatre Campoamor d’Oviedo i en presència dels Reis i de Mariano Rajoy que “la violència no resol res” i que el diàleg “sempre és millor que el conflicte”. Ho ha dit en recollir el Premi Princesa d’Astúries a la Concòrdia, atorgat a la Unió Europea. També ha dit que la llei “ha de ser respectada per tots els que participen en la vida política” i que ‘concòrdia’ és “sinònim d’unitat”. Per la seva banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assenyalat que “la força del dret” és la força de la Unió Europea. “El seu poder suau és fonamentar-se en la norma del dret, és aquesta la que ens protegeix i ens permet viure i junts en una convivència harmoniosa”, ha afegit. Per últim, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha avisat que “el valor del consens” és un “bé” que no s’ha de posar en risc i ha afirmat que “la concòrdia consisteix a tenir una mà estesa a l’enteniment”.

Tusk ha fet un discurs molt personal, destacant que un altre dels guardonats, el poeta polonès Adam Zagajewski, el va marcar molt de jove. “Encara era un estudiant quan llegia el seu brillant poema sobre la censura, en els temps de la dictadura comunista a Polònia. Amb els amics, vam imprimir el seu poema en una impremta il·legal, un centenar de còpies”, ha recordat.

Per Tusk, el poeta va esdevenir “un símbol de la llibertat d’expressió, la llibertat de pensament” i va refermar la seva pertinença a Europa “no en termes geogràfics, sinó polítics, intel·lectuals”. El president del Consell Europeu ha recordat la seva participació al moviment ‘Solidaritat’, “juntament amb milions de compatriotes”. “Ens van pegar, ens van tancar a la presó, ens van forçar a l’exili, però mai ens vam rendir per uns principis bàsics”, ha dit, i els ha enumerat, en un missatge clar davant de la situació catalana. “La violència no resol res, el diàleg sempre és millor que el conflicte, la llei ha de ser respectada per tots els actors polítics de la vida pública i l’harmonia sempre és millor que el caos”.

Tusk ha dit que, segons ell, “la concòrdia és sinònim de la unitat”, però no hi ha “una concòrdia genuïna sense la veritat”. “En moltes parts del món, la gent sent que estan envoltats de mentides, manipulacions i fake news. Però crec profundament que la veritat és invencible”, ha remarcat.

Juncker: “Hi ha banderes europees a tot arreu i és bo de veure”

En el seu discurs, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha defensat la UE com un projecte “de pau” que ha demostrat els seus beneficis. Juncker ha dit que les generacions anteriors van “oposar l’estupidesa de la força de les armes a la força del dret”, que ha descrit com un “principi fonamental de la Unió Europea”. “És l’estat de dret que ens ofereix un espai que ens protegeix, que ens permet viure junts, que ens permet treballar junts, que ens permet, en definitiva, de respirar plegats, en una coexistència harmoniosa i dins del respecte de les diferències”, ha remarcat.

El luxemburguès ha preuat el rol del rei Joan Carles en afavorir la integració d’Espanya a la UE, i ha felicitat Felip VI per “seguir el mateix camí”. Juncker ha dit que avui en dia “el món canvia a una velocitat increïble” i “sorprenent” però que cal “guardar l’esperit” de que Europa “segueix sent la millor protecció contra els drames del passat” i ofereix “tranquil·litat i serenitat”. Segons Juncker, la UE “no és perfecta” però “amb paciència i determinació” s’anirà millorant.

Tajani: “Ningú a la UE somiaria en saltar-se les lleis”

El president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, ha estat molt crític amb la situació a Catalunya, i ha advertit que si la UE és un “èxit” és perquè és fruit “d’una comunitat de llei”. “Els europeus ja no negociem a punta de pistola: ho fem al voltant d’una taula i negociem d’acord amb les normes acordades per totes les parts. Fem un diàleg en el marc de la llei”, ha remarcat.

Tajani ha dit que “no cal una policia europea per fer complir les sentències judicials” perquè “quan la Cort de Justícia emet una sentència, s’aplica, i ja està”. “Mentre alguns ignoren deliberadament les lleis, crec que hem de recordar-nos a nosaltres mateixos la importància de respectar l’estat de dret”.