El TC rebutja el recurs de súplica del Govern i manté la suspensió cautelar de la reforma del reglament del Parlament

Façana de la seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. (Horitzontal)

El nou redactat aprovat el passat juliol obriria la porta a la tramitació per la via exprés de les lleis de desconnexió

ACN Madrid .- El Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat en el ple celebrat aquest dimecres a la tarda el recurs de súplica del Govern i es manté la suspensió cautelar de l’article 135.2 de la reforma del reglament del Parlament. El nou redactat aprovat al juliol preveu que un grup parlamentari promotor de qualsevol proposició de llei pugui sol·licitar-ne al ple la tramitació per lectura única, cosa que permetria la via exprés per a les lleis de desconnexió. L’executiu de Carles Puigdemont pretenia evitar l’admissió a tràmit del recurs de l’Estat al TC contra la norma catalana i deixar així sense efecte la suspensió automàtica. L’alt tribunal va admetre el recurs del govern espanyol el 31 de juliol i, per tant, la reforma del reglament del Parlament va quedar suspesa cautelarment.

Els magistrats del TC, que s’han pronunciat en contra del recurs de súplica per unanimitat, expliquen que segons la doctrina del constitucional, aquest tipus de recursos poden versar només sobre aspectes de procediment, i no sobre qüestions de fons l’anàlisi de les quals només es pot dur a terme en la sentència. En concret, l’escrit dels magistrats diu textualment que el recurs de súplica contra providències que admeten un recurs d’inconstitucionalitat només es poden sustentar “en la carència d’alguna de les condicions de procedibilitat de l’acció”, ja que són només aquests els aspectes revisables pel tribunal “en la fase d’admissió del recurs d’inconstitucionalitat”.

I pel que fa al recurs de la Generalitat en concret, el ple del TC afirma que “no qüestiona la concurrència de les condicions necessàries de procedibilitat de l’acció d’inconstitucionalitat plantejada” sinó que, “entrant en un judici de fons la realització del qual resulta prematura, addueix raons no susceptibles de ser valorades aquí”.

Abús de dret

El Consell Executiu del dimarts 1 d’agost va decidir personar-se davant del TC per defensar la reforma del Reglament del Parlament, que l’alt tribunal havia suspès just el dia abans de manera automàtica en acceptar a tràmit el recurs del govern espanyol contra l’article 135.2.

El recurs de súplica es presentava per evitar “l’abús de dret” que el Govern va entendre que es donava per part del govern espanyol en invocar l’article 161.2 de la Constitució, que comporta la suspensió automàtica del precepte impugnat.

La decisió es va prendre a proposta del portaveu del Govern, Jordi Turull, i del conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva. Turull va considerar en roda de premsa que el recurs del govern espanyol forma part de la “persecució preventiva i ideològica” de l’Estat contra Catalunya, i subratllava que els reglaments dels parlaments de 14 comunitats i el del Congrés preveuen el mateix mecanisme.

Notificació a la mesa de la suspensió

Aquest dimecres al voltant de les 11 del matí, dues funcionàries del TSJC han lliurat a la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, i als membres de la Mesa, la notificació de l’admissió a tràmit del recurs que va presentar el govern espanyol a finals de juliol.