El TC anul·la la prohibició als ciutadans i empreses de compartir l’electricitat

El Govern celebra que el Tribunal Constitucional anul·li la prohibició als ciutadans i empreses de compartir l’electricitat que generin en instal·lacions d’autoconsum

·     La Generalitat havia presentat un conflicte positiu de competència contra el RD 900/2015, que regula la producció i el subministrament elèctrics en règim d’autonconsum
 
Redacció.- El Govern de la Generalitat ha valorat positivament la decisió del Tribunal Constitucional d’anul·lar la prohibició de que un generador es pugui connectar a la xarxa interior de diversos consumidors. La sentència estableix que la mesura, que estava inclosa en el Reial Decret 900/2015 –que regula la producció i subministrament elèctrics amb autoconsum-, vulnera les competències de la Generalitat i dificulta la consecució dels objectius d’eficiència energètica i ambientals establerts en diferents directives europees de cara a l’any 2020. En línia amb el que marca la Unió Europea, el Govern considera que l’autoconsum elèctric a partir d’energies renovables, principalment fotovoltaica, ha d’esdevenir un dels eixos del nou model energètic del país.
El RD 900/2015 prohibia que diferents consumidors poguessin constituir una xarxa interior i connectar-la a un generador, de manera que se subministressin la seva pròpia energia i la consumissin de manera col·legiada. A més d’envair les competències de la Generalitat, aquesta mesura suposava un fre per al desenvolupament de l’autoconsum, ja que perjudicava la viabilitat de molts projectes i desincentivava l’interès dels ciutadans en aquesta modalitat descentralitzada de producció d’electricitat. Compartir l’energia generada a partir de fonts renovables incrementa l’eficiència energètica dels edificis, contribueix a reduir la dependència dels combustibles fòssils i obre la porta a un nou ventall de models d’activitat econòmica.
A més, la sentència també atribueix a la Generalitat la gestió del registre d’autoconsum d’energia, que té com a missió el control i seguiment dels consumidors de les diferents modalitats d’autoconsum. El RD 900/2015 establia que aquesta labor l’havia d’executar el Govern central.
La sentència referma l’aposta del Govern per un nou model energètic més democràtic, descentralitzat i sostenible, que posi el ciutadà al centre i que funcioni a partir de les energies renovables i l’eficiència energètica, i que s’ha reflectit en el document de bases per al Pacte Nacional per a la Transició Energètica. A més, també posa en valor la labor de la Taula d’impuls a l’autoconsum fotovoltaic de Catalunya, que té per objectiu reduir les traves jurídiques, administratives i econòmiques per a aquesta modalitat de generació i consum d’energia renovable.