Tarragona fa olor a New Orleans

Tarragona s’impregna de jazz en la 24a edició del Festival Dixieland

El certamen ha programat un centenar d’actuacions musicals pels carrers, places i locals de la capital tarragonina
ACN Tarragona .- Més de 130 músics d’una desena de nacionalitats participen de la 24a edició del Festival Internacional Dixieland de Tarragona. Els organitzadors han programat 111 actes, dels quals la gran majoria són gratuïts i es reparteixen pels carrers i places de la Part Alta de Tarragona i locals. Segons el director artístic del certamen, Kike Colmenar, “és la primera gran festa de la ciutat i el jazz tradicional és el millor element per amanir-ho”. Els caps de cartell són la carismàtica trompetista Gunhild Carlin, The Granophone All Stars Big Band i Dan Barrett Quintet, membre de la New Orlean de Woody Allen.

El Festival Internacional Dixieland de Tarragona acull un total de 111 actes, la majoria d’ells concerts gratuïts que s’han repartit per una quarantena de locals, carrers i places de la ciutat. La 24è edició del certamen, dedicada a la trompeta, també compta amb tallers, exposicions, balls i conferències. “Enguany batem tots els rècords en nombre d’activitats i de nacionalitats”, ha afirmat el director artístic del festival, Kike Colmenar. Hi participen 48 formacions que apleguen més de 130 músics, els quals provenen dels Estats Units, Alemanya, Suècia, Rússia, França, Àustria, Polònia, Itàlia i Alemanya així com també de l’estat espanyol.

Segons el director artístic és el festival internacional de música “més important de la ciutat” i el fet que coincideixi amb la primavera fa que sigui “la primera gran festa al carrer on tothom surt amb ganes de música i de jazz tradicional que és el millor element per amenitzar-ho”. Malgrat que encara queden dies de música en viu, des de l’organització ja pensen en el futur i, en concret, amb la commemoració dels vint-i-cinc anys de recorregut. “Volem fer quelcom excepcional, per això estem pendents del què passa als festivals europeus on predomina el ball”. Per aquesta raó, de cara a la propera edició avancen que volen “créixer en nombre d’activitats” on el ball sigui més protagonista i també “amb més actes al carrer”. En aquesta ocasió, el festival ha comptat amb una aportació municipal de 70.000 euros.

L’adrenalina del jazz omple molts racons de la ciutat

La plaça del Rei, a la Part Alta de Tarragona, és un dels escenaris del festival on s’han dut a terme classes de ball, a càrrec del grup Tarragona Swing. Els participants han après a ballar al compàs de la banda Swing Airlines i el seu trompetista, Xavi de la Salut, ha explicat que es dedica a aquest gènere musical gràcies al Dixieland “perquè el consumeixo des que era un marrec i per aquí han passat artistes com la Vella Dixieland i la Locomotora Negra”, dels quals ha precisat que “han ajudat a arrencar” a les formacions emergents i locals.

La música en directe també es pot escoltar de la mà de la banda tarragonina Pixi Dixi Band que amb els seus instruments recorren el patrimoni tarragoní a bord del trenet turístic de la ciutat. En el cas de la Stromboli Jazz Band ha amenitzat els vermuts del Pla de la Seu, ja que fins a una quarantena dels actes estan maridats amb propostes gastronòmiques. En aquest espai s’hi han aplegat turistes procedents per exemple de Lleida. Un d’ells és el Josep Ramon Cassanyé, que acompanyat d’un grup d’amics, han començat ben d’hora a seguir els actes programats. “És la primera vegada que venim al Dixi i, de moment molt bé, hi passarem tot el dia”. En la mateixa línia s’ha manifestat l’Àngela Pujol, acompanyada de tota la família. Ha valorat que “la iniciativa és molt divertida” i que “és una música que transmet molta alegria per compartir amb família i amics”.

El Dia Internacional del Jazz tancarà el certamen amb una Jam a tres bandes

Els músics locals clouran el festival aquest dilluns 30 d’abril, coincidint amb el Dia Internacional de Jazz, després de sis dies en marxa. Aquesta trobada consistirà amb una Jam a tres bandes i servirà perquè programadors d’altres festivals puguin interactuar i intercanviar contactes de cara altres festivals de jazz. Small River Brass Band i La Jove Tgn Big Band seran algunes de les formacions que hi participaran.