Tarragona destinarà 9,7 MEUR en biblioteques en els pròxims cinc anys

La regidoria de Cultura vol resoldre l’històric dèficit de la xarxa de biblioteques amb un pla que preveu habilitar fins a cinc equipaments repartits pel centre de la ciutat i barris

ACN Tarragona .- Tarragona vol invertir 9,7 milions d’euros en reforçar l’actual xarxa de biblioteques municipals, que arrossega un dèficit d’espais i serveis des de fa temps. La voluntat de la regidoria de Cultura, acompanyada d’un pla de viabilitat econòmica, és d’engegar fins a cinc equipaments pel centre de la ciutat i els barris perifèrics. El primer projecte previst -i el més potent- és la ubicació d’una nova biblioteca a l’edifici de l’antic mercat de Torreforta, que permetrà guanyar el triple d’espai que l’actual. L’adequació està pressupostada en un milió d’euros dels gairebé deu previstos en el pla, amb previsió de posar-ho en marxa l’any vinent. Amb la mateixa filosofia d’aprofitar espais existents i evitar els costos d’obra nova, en els pròxims cinc anys el consistori es planteja disposar de més biblioteques -a la part Alta, al Serrallo, i als barris de Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau. El pla no inclou la biblioteca pública de Tarragona, de titularitat estatal i gestionada per la Generalitat, de la qual també està previst en un futur el seu trasllat a l’Espai Tabacalera.
L’Ajuntament de Tarragona ha presentat aquest dilluns el pla municipal de biblioteques, “el primer” d’una ciutat, on només es disposa de dues biblioteques -la central, que no és de competència municipal, i la del barri de Torreforta- i un punt de lectura en uns baixos al barri de Sant Pere i Sant Pau. El mapa bibliotecari de la Generalitat ja alertava l’any 2014, d’aquest dèficit que arrossegava la ciutat i de la necessitat d’obrir a Tarragona, almenys dues biblioteques més. El regidor de Cultura, Josep Maria Prats, s’ha mostrat satisfet del pla de biblioteques, si bé ha reconegut que no recull tot el que seria “desitjable”, però que en cap cas tampoc es pot considerar “de mínims”, sinó “viable” i “possible”.

En aquesta línia, el pla es caracteritza per evitar obra nova. El planejament, que abasta del 2018 al 2022, no preveu cap edifici nou i tots els equipaments estan pensants per reubicar-se en espais existents, ja siguin de l’Ajuntament com d’altres institucions. La primera inversió serà la rehabilitació del mercat de Torreforta, en desús. L’any 2018 es preveu tenir operativa la nova biblioteca en aquest barri, a l’emblemàtic edifici del mercat. L’adaptació de l’espai tindrà un cost de 400.000 euros i els 600.000 euros restants es destinaran al manteniment de l’equipament. “Volem que sigui exemplar, serà com la mare i haurà de fer de motor de la resta”, ha dit Prats. Hi treballaran un bibliotecari i dos auxiliars.

La segona actuació, prevista per a l’any 2019, planteja una biblioteca a la part Alta, molt probablement en una de les dependències del Seminari. La tercera, per al 2020, es dibuixa a la part Baixa, en concret al Serrallo, on també ja es té en ment aprofitar els dos pisos superiors del local dels Xiquets del Serrallo, actualment buits -el consistori hi aposta per la seva ubicació idònia, si bé haurà de resoldre una previsible problemàtica d’acústica. Finalment, ja a partir de l’any 2020, també es dibuixa l’opció de disposar de més espais de lectura als barris de Sant Salvador i Sant Pere i Sant Pau, aprofitant les biblioteques dels centres educatius -una estratègia pròpia dels països nòrdics, segons ha apuntat Prats.

Tots els equipaments hauran de disposar d’un espai de 1.000 metres quadrats aproximadament. En un horitzó més enllà del 2022, la conselleria de Cultura es planteja obrir espais també a Llevant i Ponent. “Hem apostat per la capil·laritat, intentant arribar a tot arreu, i que fos un pla possible”, ha dit el regidor, el qual ha insistit en la importància de la contenció a fi que el pla no acabés quedant en paper mullat. Els 9,7 milions previstos inclouen les rehabilitacions dels espais, el mobiliari i el material informàtic. Es crearà el Servei Municipal de Biblioteques de Tarragona que s’encarregarà de redactar el projecte i prioritzar les actuacions. “Volem que sigui un pla de ciutat, no només de govern”, ha conclòs.