Tarragona acull per segon any les Jornades Internacionals per a Professors de Català que organitza l’Institut Ramon Llull

Del 18 al 21 de juliol es trobaran els docents de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior

La Universitat Rovira i Virgili acollirà per segon any consecutiu les Jornades Internacionals per a Professors de Català que organitza anualment l’Institut Ramon Llull i que arriben a la seva 31ena edició. La sessió inaugural tindrà lloc dimarts 18 de juliol a les 15:30 h a la sala de Graus del Campus Catalunya i hi participaran Arcadi Navarro, Secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Josep Anton Ferré; rector de la Universitat Rovira i Virgili; i Manuel Forcano, director de l’Institut Ramon Llull.
La conferència inaugural versarà enguany sobre la nova Gramàtica de la llengua catalana (2016) publicada per l’Institut d’Estudis Catalans. En parlaran abastament M. Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, i Vicent Pitarch, de la mateixa Secció, en una conferència que du per títol La GIEC: una mirada sobre el conjunt de la llengua catalana. Cabré i Pitarch explicaran com la voluntat de la nova Gramàtica és oferir una visió de la llengua en el seu conjunt sense privilegiar un dialecte sobre l’altre, però recollint de tots els parlars allò que més noblement els identifica.
Al llarg dels 4 dies que duren les Jornades, els docents de llengua catalana a les universitats de l’exterior assistiran a diferents tallers organitzats tant per altres professors com per professionals del món educatiu i d’altres àmbits amb l’objectiu de compartir experiències i recursos. També s’hi han programat diverses conferències i activitats de caràcter cultural.
Dimecres 19 es projectarà el documental Les 7 vides d’Eduard Toda, sobre la vida de l’eminent reusenc conegut per ser el primer egiptòleg català. Aquest acte s’ha organitzat amb el suport de la Diputació de Tarragona.
Dimecres al matí Salvador Cardús pronunciarà la conferència Desencadenants i claus del gir independentista a Catalunya (2007-2017). Cardús, doctor en Econòmiques i professor titular de Sociologia a la UAB, ha estat professor convidat a la Càtedra Juníper Serra de la Universitat de Stanford durant aquest curs i reflexionarà sobre el canvi d’escenari social i polític que s’ha produït en els darrers deu anys a Catalunya arran del procés.
Dijous al migdia, el responsable dels estudis catalans a Grenoble, Laurent Gallardo, pronunciarà la conferència De les influències al teatre de Lluïsa Cunillé: un art de la fuga, on parlarà del teatre de l’autora i l’ús que fa de determinats referents culturals.
Les Jornades Internacionals per a professors de català a l’exterior són el principal espai de formació adreçat al professorat de la Xarxa. També són un punt de trobada, debat i reflexió per compartir projectes i experiències didàctiques, amb la finalitat de contribuir a la millora de la qualitat i la innovació de la docència, i consolidar progressivament la presència dels estudis catalans a l’exterior. Entre els assistents s’hi compten professors de les universitats d’Hèlsinki, Jerusalem, Mèxic DF, Georgetown, Croàcia i L’Havana entre d’altres.
Actualment, més de 6.000 estudiants segueixen cursos de llengua i cultura catalanes de tots els nivells en 30 països d’Europa, Amèrica i Àsia. 150 universitats a tot el món imparteixen docència de català, de les quals 87 reben suport econòmic de l’Institut Ramon Llull. D’aquestes, un 18% es troben entre les 100 primeres del món segons el rànquing de Shangai i un 63% se situen entre les 500 primeres. L’Institut Ramon Llull també contribueix a la difusió dels estudis catalans en l’àmbit acadèmic amb 5 càtedres i centres d’estudis a universitats tan prestigioses com Harvard, la Queen Mary University de Londres, la CUNY a Nova York, la Universitat de Chicago o la Sorbona de París.