Standard & Poor’s manté la nota a Espanya per les “tensions” amb Catalunya

La nota es manté en BBB+/A-2 i l’agència obre la porta a augmentar-la si en els propers 18 mesos la situació millora

Redacció.- Standard & Poor’s ha decidit mantenir la nota de la qualificació del deute espanyol en BBB+/A-2 malgrat la previsió d’un creixement del PIB d’un 3% aproximadament i de considerar que l’Estat assolirà l’objectiu de dèficit del 3,1% aquest any. Han pesat més en la decisió les “tensions” entre el govern estatal i el català que podrien “començar a pesar” en la confiança dels negocis i les inversions i “podrien debilitar” les previsions de creixement d’Espanya.

L’agència de qualificació de deute destaca les millores “contínues” en els fonaments macroeconòmics de l’Estat espanyol, que porten les seves previsions a considerar que el PIB espanyol creixerà un 3% el 2017 i se situarà a l’entorn de la mitjana de l’eurozona entre el 2018 i el 2020. La mateixa previsió porta S & P a considerar que l’executiu de Mariano Rajoy aconseguirà assolir l’objectiu de dèficit imposat per Brussel·les del 3,1% aquest mateix 2017.

Amb tot, des de punt de vista de l’agència, les tensions entre el govern estatal i el català podrien, si no es controlen, “començar a pesar” en la confiança dels negocis i les inversions, i “podrien debilitar” les previsions de creixement de l’economia espanyola.

És per això que S & P decideix afirmar la seva qualificació del crèdit sobirà espanyol a BBB+/A-2. Amb tot, s’indica que la perspectiva és positiva, un fet que obre la porta a apujar-la en els pròxims 18 mesos si continuen el comportament fort de l’economia i la consolidació pressupostària o si les tensions entre Catalunya i Espanya baixen.