La diada de Sant Joan a la plaça de la Font dona el tret d’inici de forma simbòlica
Tot i això, les actuacions castelleres programades expressament per al programa també funcionen bé. Els dimecres, ja sigui al Pla de la Seu o a la plaça de les Cols, la Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau, els Xiquets de Tarragona, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Xiquets del Serrallo fan actuacions. “S’apropen al que és més autèntic, que és veure els castells a la plaça en llocs on passen turistes”, explica el cap de comunicació dels Xiquets.
Viure els castells en primera persona
Entre els productes dirigits a turistes, destaca el dels Xiquets de Tarragona ‘Human Towers Experience’, on acullen grups de turistes al local per explicar-los els castells i fer que, en la mesura del possible, els visquin i els experimentin. “Expliquem com funcionen els castells, quina tipologia de persona o físic s’adiu a cada posició i, en funció dels turistes que vinguin, a un el podem posar a fer de primeres mans, a l’altre intentar ensenyar-li a pujar, i que visquin els castells en una activitat específicament adreçada a ells i no integrant-los en els assajos mateix”, ha dit Montoya.
L’escola de castells, de la Jove, es va celebrar durant les primeres edicions però es va acabar perdent. Ara, s’ha intentat recuperar i confien en l’èxit de l’activitat. “Volem fer que la vivència sigui al més real possible. Poden venir a un assaig i ser tutelats, rebre explicacions i participar de la pinya, però hi ha un pas més enllà que és venir a l’escola i treballar com un casteller”, explica Crespo, que recorda que la colla ja té una escola que funciona amb aquesta dinàmica de manera habitual, fora de ‘Tarragona, Ciutat de Castells’.
Els turistes que s’animen a participar en l’escola ho fan com a iniciats i amb els castellers sent conscients que el participant no té cap tipus de coneixement previ. “Llavors li ensenyes què és fer castells: posar-se la faixa, mostrar-li les posicions de la pinya, la tècnica per pujar i, d’alguna manera, se’l puja damunt”, ha explicat el membre de la Jove, que detalla que “sempre es respecta la voluntat de cadascú”.
Crespo ha explicat que en edicions anteriors han arribat a tenir com a participants en famílies senceres, als membres de la qual se’ls ensenya diferent: “als nens els ensenyes a formar el pom de dalt; als adults, una altra cosa”. “És com els castells, que són per totes les edats, depenent d’això li ensenyaràs el que li pertoca”. Les sessions a l’escola -amb preus diferents segons participants- estan programades pel 28 de juny; 12, 19 i 26 de juliol; i pel 2, 9 i 23 d’agost.
Aquest tipus d’activitats tenen força demanda dels visitants. Segons Montoya, els turistes descobreixen “coses que potser no s’esperen”. “Els castells des de fora són una cosa estètica molt cridanera, però darrere d’això hi ha molts detalls que potser quan un veu un castell no es para a pensar perquè es queda embadalit amb l’espectacularitat; darrere les experiències ho descobreixen i marxen molt contents”, ha afirmat.
A banda, hi ha altres activitats, com el ‘Recorregut per la història dels castells’, una visita guiada al local dels Xiquets de Tarragona o de la Jove, on poden presenciar els assajos des d’un lloc privilegiat o formar part de la pinya.
Aquesta iniciativa rep el suport i l’organització del Patronat Municipal de Turisme, de les quatre colles de la ciutat (Xiquets de Tarragona, Jove dels Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Castellers de Sant Pere i Sant Pau), de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), així com de la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament. ‘Tarragona, Ciutat de Castells’ s’allargarà fins al 24 de setembre, amb la diada de la Mercè amb les quatre colles de la ciutat i el pilar caminant.