Sáenz de Santamaría adverteix a Torrent que una investidura simbòlica al Parlament també incompliria les ordres del TC

La Moncloa vigila l’ús de diners públics amb aquesta finalitat

Redacció.- La vicepresidència del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dimarts que una investidura simbòlica de Carles Puigdemont al Parlament de Catalunya implicaria desobeir també les ordres del Tribunal Constitucional. Segons Sáenz de Santamaría, el Parlament de Catalunya no pot investir simbòlicament Puigdemont “sense incomplir les resolucions del TC”, de manera que el president del Parlament, Roger Torrent, hauria de tenir en compte “el que li ha dit el Tribunal Constitucional”. “Els parlaments estan per investir diputats que compleixin la Llei i el que el reglament mana, que és anar allà i defensar el seu programa, i Puigdemont està en aquesta situació perquè està fugat de la Justícia, i perquè té una ordre de recerca i captura”. Segons Sáenz de Santamaría, “Catalunya mereix algú que estigui a ple rendiment, plens drets i dins de la legalitat per treballar per aquesta Comunitat Autònoma”.
Fonts del govern espanyol han advertit que estaran molt vigilants sobre l’ús de diners públics a aquesta suposada investidura simbòlica i al manteniment de la figura de Puigdemont com a president. Els partits independentistes i el Govern, alerten, “es poden posar en un embolic”.

Respecte a la possibilitat que la investidura es produeixi al Parlament fruit d’un canvi de la Llei de la Presidència, han alertat que no es pot fer efectiu perquè les comissions del Parlament no estan creades i no poden iniciar les seves tasques fins la constitució del nou executiu.

Segons aquestes fonts, la investidura ‘simbòlica’ de Puigdemont és “un disbarat” que cal veure com pretenen materialitzar les forces independentistes. És a dir, si ho volen fer en forma de Llei, o bé si ho converteixen només en un “míting”.

En tot cas han avançat que el Tribunal Suprem suspendrà els drets polítics de Puigdemont en els pròxims mesos i “al final” el president destituït haurà de donar explicacions davant del magistrat Llarena.

Per si de cas, continuen aquestes fonts, La Moncloa treballa per avançat i disposa “d’equips d’anàlisi” segons els escenaris que es poden produir.

Respecte a la incògnita sobre si ja estan corrent o no els temps de la investidura, aquestes fonts apunten que esperaran a veure l’informe dels lletrats del Parlament, tot i que han apel·lat a Ciutadans a moure fitxa i com a primer partit i forçar Torrent a decidir sobre els terminis.