Romeva: “La Catalunya que construirem seguirà sent un model obert de cohesió social”

El conseller d’Afers Exteriors de la Generalitat apunta en una entrevista al digital francès ‘Mediapart’ que si el ‘no’ guanya l’1-O la llei de Transitorietat “anirà a la paperera”

ACN Barcelona .- El conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, referma la voluntat del Govern de construir una Catalunya on prevalgui “un model obert de cohesió social”. En una entrevista al digital francès ‘Mediapart’, Romeva ha assenyalat que, arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils, la resposta de la ciutadania ha estat “extraordinària”, amb una demanda clara de “convivència pacífica”. En una setmana intensa al Parlament i decisiva per a la celebració del referèndum de l’1-O, Romeva ha dit sobre la Llei de Transitorietat Jurídica que “expressa molt bé allò que voldríem a partir del 2 d’octubre”. Tanmateix, afirma que si s’imposa el ‘No’ en el referèndum, aquesta llei “anirà a la paperera”.
Quan se li ha preguntat sobre què passarà amb el Govern, ha respost amb un concís: “Dimissió i noves eleccions”. El conseller també ha comentat que té curiositat per saber la reacció del govern espanyol i com actuarà al Tribunal Constitucional per bloquejar llei. Tot i així, ha assegurat que “tenim legitimitat política i social”. “Si comparem aquesta llei amb models de transició que es coneixen arreu del món, segueix perfectament la línia de les democràcies lliberals occidentals. No fem demagògia”, ha defensat.

El moviment 15-M i l’independentisme

En l’entrevista al mitjà francès, s’ha demanat a Romeva que opini sobre els possibles paral·lelismes, a nivell de mobilització social, entre els corrents independentistes i el moviment del 15-M. “Estic d’acord (amb les semblances), hi ha un vincle entre els dos, que passa per la demanda de regeneració política”; ha indicat. “Aquí ningú defensa una Catalunya monàrquica. El principi republicà està profundament arrelat a la societat catalana”, afegeix Romeva.

En aquest sentit, ha destacat la voluntat transformadora de forces polítiques com la podria ser Podemos, i considera que veuen el procés català com una oportunitat “de canviar Espanya”, com una mena de ‘win-win’ o “una catapulta per a una transició real a Espanya”, ha reblat.

Preguntat sobre el seu passat polític, en el que figura haver estat eurodiputat per Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV), el conseller d’Afers Exteriors del Govern i diputat per Junts pel Sí ha recordat que la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que va suposar una retallada massiva de l’Estatut aprovat en referèndum l’any 2008 “ho va canviar tot”. “Llavors, una Espanya federal era suficient per a mi”; ha indicat.

Raül Romeva ha recordat a ‘Mediapart’ que des de l’any 1991 s’han celebrat 53 referèndums d’independència arreu del món, la meitat dels quals sense comptar amb la total conformitat de “l’estat matriu”. “És un problema? Mai! És correcte? Té conseqüències? Sí!”, ha afirmat, apuntant que passaran coses si la gent va a votar l’1-O, però també si no va a les urnes.