El conseller d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals ha apel·lat a la “racionalitat” i al “pragmatisme” europeu en dues entrevistes a la premsa internacional
ACN Brussel·les .- El conseller d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, ha afirmat en una entrevista al diari escocès ‘The National’ i en una altra al francès ‘Le Figaro’ que Catalunya vol continuar formant part de la Unió Europea i que “el 80% dels catalans estan a favor que la qüestió de la independència sigui resolta per la via democràtica”. Romeva ha reiterat que “el referèndum no està dirigit contra Espanya” i que la relació entre els dos territoris “no es pot basar en la coerció”. “La Constitució espanyola permet fer aquest referèndum” i aquest no suposa “un problema legal”, ha subratllat. El conseller ha afirmat que cap territori europeu té cap interès en tallar les relacions amb Catalunya i ha emfatitzat que “el problema no és Catalunya, el problema és l’Estat de dret a Espanya”.
Romeva ha recordat que Catalunya representa el 2% del PIB europeu i que té fortes relacions comercials amb Espanya i França. “Europa ha sigut capaç de negociar en situacions d’urgència i complicades, i al llarg de la seva història sempre ha actuat amb pragmatisme”, ha assegurat. Davant les evasives de Brussel·les, el conseller s’ha mostrat comprensiu amb aquesta posició. “Per ara, la resposta de les instàncies europees és lògica: ‘És un afer intern d’Espanya’. Això vol dir que cal posar-se d’acord amb l’Estat espanyol per gestionar-ho”, ha indicat en l’entrevista al diari escocès ‘The National’.
Preguntat per l’endemà del referèndum de l’1 d’octubre, Romeva ha dit que si guanya el ‘no’ el govern convocarà eleccions anticipades, però si guanya el ‘sí’, “Catalunya es convertirà democràticament en un nou estat d’Europa”. El conseller també ha lamentat que “l’Estat respongui amb amenaces, persecucions i condemnes judicials” perquè “aquesta actitud del Partit Popular debilita la democràcia”. “Un expresident (Artur Mas) i tres membres del seu govern han estat condemnats per haver organitzat una consulta popular que no tenia cap efecte vinculant”, ha recordat. I ha sentenciat: “Catalunya és només un símptoma d’un problema estructural propi de l’Estat espanyol”. “La independència ens dona la possibilitat de tenir un Estat de dret que respecta la separació de poders”, ha conclòs.