Barcelona i Catalunya demanen perdó a les víctimes del terrorisme per si no han estat a l’alçada de la seva memòria

Puigdemont és escridassat amb ‘Viva España’ per part d’alguns assistents a l’acte d’homenatge a les persones que van perdre la vida i van resultar ferides en l’atemptat d’Hipercor

ACN Barcelona .- L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha lamentat aquest dilluns que les víctimes de l’atemptat terrorista d’Hipercor, que va segar la vida de 21 persones i en va ferir 46 fa 30 anys, hagin pogut “patir l’oblit i el no suficient acompanyament” de les institucions barcelonines, en nom de les quals ha demanat “perdó” per si no han estat a “l’alçada de la memòria de les víctimes”. Colau ha mostrat la “voluntat de reparar” aquesta absència en l’acte davant el monòlit de record i homenatge a les víctimes de l’atemptat més sagnant d’ETA, el 19 de juny del 1987. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s’ha afegit a entonar aquest perdó: “Algunes vegades, potser massa, heu sentit que no hem estat a l’alçada de les circumstàncies i no hem sabut respondre a les vostres necessitats, no només de diners, sinó de reconeixement, d’escalf, de sentir que algú podia empatitzar amb el vostre dolor”. Diversos assistents han escridassat Puigdemont a l’inici de la seva intervenció amb ‘Viva España’ i ‘golpista’, entre altres improperis.
Colau ha mostrat el “profund respecte” per a les víctimes, en la seva “memòria” i el seu “dolor”, en l’acte d’homenatge organitzat per l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT), que s’ha celebrat aquest dilluns al vespre als peus del monòlit de record que s’erigeix a la confluència entre l’Avinguda Meridiana i el carrer de Rio de Janeiro, molt a prop d’on, fa 30 anys, ETA va perpetrar l’atac més sagnant de la seva història, amb 21 persones mortes, 46 ferits i desenes de familiars que han patit les ferides emocionals dels qui la violència els ha robat les persones estimades. “La ciutat mai vol oblidar les víctimes”, ha expressat l’alcaldessa.

“Us devem una abraçada perenne, que no caduca”, ha afirmat Puigdemont, que ha reconegut la tasca difícil de les persones i associacions que treballen per “dignificar” les víctimes, “donar-los visibilitat” i fer-se respectar”. El president de la Generalitat ha condemnat la “irracionalitat”, l'”absurditat” i la “brutalitat” d’un atemptat que va “colpejar durament el conjunt de la ciutadania”. “No volem oblidar el vostre record”, també ha ressaltat. Per la seva banda, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha afirmat que “defensar les víctimes del terrorisme s’ha de fer de veritat” i que no pot ser “la posa d’un dia concret, com és avui”. Zoido ha assegurat que el govern espanyol ” estarà al costat de les víctimes”.

A l’inici de la seva intervenció, Puigdemont ha estat escridassat per uns quants assistents. En un acte emotiu, d’intervencions breus de les autoritats polítiques per no prendre massa protagonisme, els crits han creat una situació incòmoda i trista. De seguida, el president de l’ACVOT, José Vargas, els ha demanat silenci i els ha recriminat que aquell no era “un acte polític”.

En la seva intervenció, Vargas havia assenyalat que “la qualitat d’una democràcia també és en el tracte a les víctimes” i ha destacat que aquest és “un dia per al record i la memòria” i perquè “no s’oblidi mai els que van patir l’horror i la barbàrie d’uns assassins”. També ha carregat que els que van “avalar” la banda terrorista “tornin a estar en les nostres institucions democràtiques”.

Vargas ha deixat clar que les víctimes no han alimentat mai “ni l’odi ni el rancor ni la venjança” i que no permetran que les institucions que no s’han preocupat de les víctimes s’apropiïn del treball dels altres per enriquir el seu ego”. El president de l’ACVOT ha fet una crida a la unitat i a “perseguir amb tots els poders de l’estat els assassins” i perquè “cap delicte del terrorisme quedi impune ni prescrigui”.

L’ofrena floral i la interpretació d”El cant dels ocells’ han culminat un acte que se celebra cada any davant el monòlit des que es va inaugurar el 2003.

Entre les autoritats, també hi havia el lehendakari basc, Iñigo Urkullu; el conseller d’Interior, Jordi Jané; el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo; la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, la presidenta de la Fundació Víctimes del Terrorisme, Mari Mar Blanco, i representats de grups parlamentaris i municipals, excepte de la CUP, entre altres autoritats.