El 13 i 14 d’abril tindran lloc a l’Espai Llotja de la Cambra de Comerç de Reus la Final Social i la semifinal de Tarragona-Lleida del certamen
La Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Reus col·laboren amb aquests actes, a través dels quals es posa en valor el talent jove, la cuina, els productors i l’alimentació de proximitat
Els famosos germans Torres (Cuina Germans Torres de Barcelona), amb tres Estrelles Michelin, apadrinen els premis i encapçalen un jurat amb altres mestres dels fogons com Pep Moreno (Deliranto Salou), Vicent Guimerà (L’Antic Molí Ulldecona) o Ferran Cerro (Reus)
Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més rellevants que se celebren a tot Catalunya en la recerca dels millors alumnes de cuina i sala del país. Concretament, l’Espai Llotja de la Cambra de Comerç de Reus acollirà la gran final del Premi Social (dissabte 13 d’abril) i la semifinal Tarragona-Lleida (diumenge 14 d’abril) de la quarta edició dels Premis Lladonosa.
Les dues jornades s’han presentat aquest dimarts en un acte al Palau Bofarull de la Diputació a Reus, amb la participació de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita. Ambdues institucions col·laboren amb aquests premis, creats l’any 2021 com a homenatge al cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938), figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània, i que posen en valor el talent jove, la cuina, els productors i l’alimentació de proximitat.
Tal com ha explicat Xavier Romeu, director dels Premis, un total de nou alumnes de cinc escoles de cuina de Tarragona i Lleida participaran a la semifinal, d’on sortiran els alumnes que passaran a la final, que tindrà lloc el 19 de maig a les Borges Blanques. Pel que fa a la final del Premi Social, seran nou els aspirants de tot Catalunya, procedents de dos centres de formació. A la categoria de sala es mesuren set joves més arribats de dues escoles. L’elecció dels Premis Lladonosa es realitza a través de tres concursos gastronòmics -amb showcooking en directe-, inspirats en el format ‘masterxef’ i obert a totes les Escoles d’Hostaleria de Catalunya, públiques i privades.
Al llarg de les dues jornades, el públic assistent podrà fer tastets de diverses elaboracions preparades amb productes de proximitat i la recaptació es bescanviarà per productes alimentaris que després es consumiran al rebost i la cuina del Centre Social el Roser de Reus.
Els famosos germans Torres (Cuina Germans Torres de Barcelona), amb tres Estrelles Michelin, apadrinen els premis i encapçalen un jurat amb altres mestres dels fogons com Pep Moreno (Deliranto Salou), Vicent Guimerà (L’Antic Molí Ulldecona) o Ferran Cerro (Reus), alguns dels quals també han participat a l’acte de presentació. El Premi Social és obert a totes les fundacions i col·lectius de Catalunya que treballen a l’àrea de serveis socials. Hi col·labora també el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.
Durant l’acte, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que “a la Diputació de Tarragona fomentem l’emprenedoria i l’activitat econòmica en múltiples àmbits”. A més, ha destacat que “com a gestors de les marques turístiques Costa Daurada i Terres de l’Ebre, promovem iniciatives vinculades a la gastronomia, a l’enologia, als nostres paisatges agrícoles o als sabors de quilòmetre zero”.
Per la seva banda, l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha posat l’èmfasi en el suport de l’Ajuntament de Reus als premis “pel seu impuls i acompanyament al talent jove i pel seu vessant social, el cor d’aquests premis, molt en la línia dels valors que treballem des de l’àmbit municipal al Centre Social el Roser”.
Pep Moreno, portaveu del jurat, també ha reiterat el compromís del Premi Social “perquè potencia la creativitat des de l’exigència i la pressió per sortir endavant” i ha refermat la rellevància del treball de sala en la professió.
A la presentació de les jornades també hi ha assistit el diputat delegat de Gestió de persones i Talent, Joan Castor Gonell, el regidor de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges.
Semifinal Tarragona-Lleida. 14 d’abril de 8:30h a 15h
Hi participaran els següents alumnes:
-Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils: Jenny Adriana Mieres i Joel Obrero
-Escola de Cuina Villa Retiro: Eduard Piñol, Lander Ismael Corrales i Lara Pujadas
-EHVO: Aaron Muñiz.
-Escola Vedruna Gràcia: Izan García i Luciana Baltazar.
-ESCOTUR Lleida: David Ruiz
Final Premi Social Josep Lluís Rull. 13 d’abril de 8:30 a 15h
Hi participaran els següents alumnes:
Alumnes Cuina
-Formació i Treball: Álvaro León, Cristian Valencia i Michel Chivara
-Centre de Noves Oportunitats del Camp de Tarragona: Farid Allabou, Govinda Almiñana, Luna Moral, Modou Lo, Smail Haddoudi, Youssef Hathout.
Alumnes Sala
-Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida: Rony Alexander Espinoza
-Escola El Llindar-El Repartidor: Ainhoa Nuñez, Saray Ramia, Laura Alexandra, Talytmass Ouchikh, Ismael Amadri, Nicolas del Pino.
Format televisiu ‘masterxef’
Les proves dels aspirants professionals (dues semifinals i final), juntament amb la final del Premi Social, es realitzen en una espectacular instal.lació del Grupo Rull, especialistes en cuines professionals, sota la supervisió del jurat, presidit pel mateix Josep Lladonosa i apadrinat pels germans Torres; els dotze finalistes triats, -tres per cada província-, cuinen en directe per a convertir-se en el millor estudiant de cuina de Catalunya.
Per tant, hi haurà cinc premis:
-PREMI A MILLOR CUINER
-PREMI AL MILLOR RESPONSABLE DE SALA
-PREMI SOCIAL JOSEP LLUÍS RULL (MILLOR CUINER I SALA)
-PREMI COCTELERIA ‘ROYAL BLISS’
Amb els germans Torres (Cocina Hermanos Torres de Barcelona, tres Estrellas Michelín) i Josep Lladonosa, completen el jurat el propi Pep Moreno; Vicent Guimerà, del ‘Antic Molí’ d’Ulldecona (Una Estrella Michelin); Ferran Cerro, del restaurant ‘Ferran Cerro’ (Reus, un Sol Repsol); Xavier Benet, del restaurant ‘Hostal Benet’ (Les Borges Blanques, Guia Michelin); Susanna Aragón, del restaurant ‘Cèntric Gastro’ (El Prat de Llobregat); Tana Collados, periodista de TV3; i Elena Maestre, membre de la Junta del Col.legi de Dietistes Nutricionistes de Catalunya.
Calendari
SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA
Divendres 15 de març, des de les 9 hores a l’escola ESHOB (Passeig del Taulat, 243, 08019 Barcelona)
FINAL DEL PREMI SOCIAL
Dissabte 13 d’abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Espai Llotja, Plaça Prim, 8. 43201, Reus (Tarragona)
SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA
Diumenge 14 d’abril, des de les 9 hores a la Cambra de Comerç de Reus (Espai Llotja, Plaça Prim, 8. 43201, Reus (Tarragona)
FORMACIÓ OLI VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES
MARIDATGE DE CERVESES SAN MIGUEL
Dilluns 22 d’abril, des de les 10 hores a les instal·lacions del Grup Rull (Polígon Industrial “Les Canals”, parcel.la 9, 25190 LLEIDA) i des de las 13 hores a la fàbrica de Mahou-San Miguel a Lleida (Av. Industria, 25191)
FINAL PREMIS LLADONOSA I LLIURAMENT DELS PREMIS
Diumenge 19 de maig, des de les 9 hores al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques (Carrer Catalunya, 14, 18, 25400 Les Borges Blanques, Lleida).
‘ÀNGELS’ DELS PREMIS: Bra, Grupo Rull, Arròs Bayo, Ajuntament de Reus, San Miguel, Clos Galena, Cafè l’Or, Royal Bliss, Makro, CSTY i ESHOB.
COL·LABORADORS: Construccions París, Diexca Grup, Tv3, Catalunya Ràdio i Les Borges TV
AMB EL SUPORT de la Generalitat de Catalunya. Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
MES INFORMACIÓ: www.premislladonosa.com