La Braseria Taula Rodona viatja a Euskadi en representació de Tarragona per al concurs nacional de mestres de la graella

Sonia Escudero és una de les tres dones que competeixen entre mig centenar d'aspirants. CEDIDA

Sonia Escudero és una de les tres dones que competeixen entre mig centenar d’aspirants el proper dissabte 16 de març a Zarautz

El jurat està integrat per noms il·lustres del món de la gastronomia com Joseba Arguiñano, fill i mà dreta del famós cuiner televisiu, el mític Matías Gorrotxategi (Casa Julià de Tolosa), Aitor Arregi (Asador Elkano de Getaria) o Luis Arrufat, xef coordinador del Basque Culinary Center de Donosti

Sonia Escudero, de la Braseria Taula Rodona, -ubicada en ple centre històric de la ciutat de Tarragona-, viatjarà dissabte que ve a Zarautz (Gipuzkoa) com a representant de Tarragona a la tercera edició del ‘Concurso Nacional Maestro Parrillero’, que reuneix al País Basc a mig centenar dels millors professionals d’Espanya, elegits per votació popular. El certamen s’emmarca dins de la Festa de la Xuleta (Txuleta Festa) que se celebra durant tot el cap de setmana en aquesta localitat costanera, organitzada per l’Associació de Rem (Zarautz Arraun Elkartea) per recaptar fons a través de la promoció de la gastronomia, esport i cultura basca.

Es tracta de la competició més important d’aquestes característiques a nivell nacional, i se celebra davant del mar en una carpa de 900 metres quadrats i en què participen alguns dels millors rostidors del país. Sonia Escudero és una de les tres úniques dones que participen en un concurs que posa en valor tota una tradició de mestratge davant les brases, “on la txuleta es converteix en religió”. Durant tres dies, en un esdeveniment que desperta un enorme interès i mou milers de persones, la Txuleta Festa se celebra en un escenari de postal, amb les graelles ubicades davant d’una de les platges més famoses d’Euskadi.

El jurat està integrat per noms il·lustres del món de la gastronomia com Joseba Arguiñano, fill i mà dreta del famós cuiner televisiu, el mític Matías Gorrotxategi (Casa Julià de Tolosa), Aitor Arregi (Asador Elkano de Getaria) o Luis Arrufat, xef coordinador del Basque Culinary Center de Donosti, a més d’un nodrit grup de cares conegudes entre influencers, actors i esportistes. Al concurs s’avaluen minuciosament les habilitats i tècniques de cada graella. Cada detall, -des del punt de cocció de la carn fins a la saó, la temperatura o la presentació-, serà considerat en la recerca del proper Mestre Parrillero de 2024.

Les semifinals es desenvolupen el dissabte 16 de març, amb els participants dividits en quatre grups segons la procedència. La Braseria Taula Rodona competeix al matí, amb candidats del Nord i Est. Les zones Sud i Centre competeixen a la tarda. En primer lloc, es realitza el sorteig i l’exhibició de les peces de carn (vaca del País Basc de categoria Premium d’Okelan), on els concursants poden seleccionar la seva matèria primera.

Tots els aspirants competeixen en igualtat de condicions: mateixa graella, mateix foc, mateix temps i la mateixa carn. Els mestres parrilleros aniran cuinant les xuletes en l’ordre establert per sorteig a les vuit graelles habilitades. Quan el concursant ho consideri oportú, emplatarà la seva peça, que serà lliurada al jurat de manera anònima. D’aquesta fase en surten els quatre finalistes, un per cada grup, que es disputaran el títol. Les condicions són les mateixes que per a la semifinal, encara que en aquest cas hauran de rostir dues costelles de bou nacional de quilo i mig.

En la darrera edició el guanyador va ser Roberto García, del restaurant El Milano, a Hoyos de l’Espino (Àvila), mentre que a l’anterior es va imposar Óscar García, del restaurant Txakolí Simón de Biscaia. Okelan, una de les distribuïdores de carn de boví premium més importants, forma part del grup de la família Gesalaga. L’empresa d’alimentació basca va sorgir a finals dels anys 70 a Zarautz amb la carnisseria de José Cruz Gesalaga i Arantxa Aizpúrua. Des del 2014 desenvolupa una línia d’aliments precuinats en què destaca Croqueta i Presumida.

El ‘Concurso Nacional Maestro Parrillero’ reflecteix la consolidació de la carn de boví de qualitat com a producte gastronòmic molt valorat a tot Espanya. “Antiguament, hi havia molta cultura al País Basc, i no tant a altres zones, però estem encantats amb el creixement exponencial que es viu els últims anys per tota la geografia nacional”, destaquen des del grup Okelan.