Resposta massiva en la primera jornada de vaga de les empreses auxiliars de les nuclears d’Ascó i Vandellòs

Els piquets informatius als accessos de les plantes nuclears es desenvolupen sense incidents i es compleixen els serveis mínims fixats pel CSN

ACN Ascó .- La primera jornada de vaga convocada pel sector de les empreses auxiliars de les nuclears d’Ascó i Vandellòs s’està desenvolupant sense incidents i està tenint una resposta massiva. Segons han informat CCOO i la UGT, la vaga ha tingut un seguiment del 100% en el torn de matí. La protesta però s’allargarà 24 hores i la valoració definitiva, que es preveu que serà “satisfactòria”, es farà un cop s’hagi desenvolupat el torn d’aquesta propera nit. Els empleats de les empreses col·laboradores han muntat piquets informatius als accessos de les plantes nuclears que s’estan desenvolupat amb “normalitat”, uns piquets que busquen la complicitat dels empleats de la propietat. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha establert els serveis mínims necessaris per garantir la protecció física, radiològica i contra incendis a les tres unitats nuclears en funcionament.
Des dels sindicats CCOO i UGT han destacat la gran resposta dels treballadors, més de 1.300, que estaven cridats a la primera jornada de vaga que han convocat les empreses auxiliars de les centrals nuclear d’Ascó in Vandellòs. Juan Luís Canton, responsable del sector energètic de la UGT a Tarragona, ha remarcat que la protesta s’estigui desenvolupant sense incidents. “És fonamental i creiem que el seguiment serà satisfactori”, ha assenyalat. També José Martin, secretari general d’indústria de CCOO a Tarragona, ha apuntat la “tranquil·litat” amb la qual s’està celebrant la vaga. “No hi ha hagut cap problema amb els companys que volen entrar a treballar”, ha dit Martín a peu de piquet als accessos de les plantes d’Ascó.

Serveis mínims fixats pel Ministeri
El Ministeri d’Energia ha fixat, a través del CSN, serveis mínims per fer front a l’aturada. En concret, s’han exigit garanties a les empreses col·laboradores que fan serveis de protecció física, radiològica i contra incendis i s’ha establert que treballi el mateix personal que hi ha un dia normal de cap de setmana.

Un preacord poc concret
Martin ha recordat que els treballadors van rebutjar el preacord amb al direcció d’ANAV perquè era “poc concret”. “No volem un document d’intencions sinó un compromís per part de la propietat”, ha apuntat el secretari general de CCOO. Els requisits bàsics per arribar un acord i desconvocar les properes jornades de vaga passen perquè ANAV “tuteli i faci tutelar”, i ho accepti “per escrit”, els serveis de licitació de les subrogacions i es compleixin els convenis sectorials. Canton també ha reconegut que el preacord era “millorable” i que s’ha d’aconseguir mantenir els llocs de treball i que les empreses auxiliars tinguin “condicions dignes”. “Que no pugui vindre qualsevol empresa a licitar un contracte amb condicions inferiors ni hi pugui haver acomiadaments”, ha remarcat el responsable de la UGT.

De moment, no hi ha prevista cap nova reunió dels sindicats amb la direcció abans del dia 20 de juny, dia en el qual està convocada la segona jornada de vaga. “Nosaltres estem disposats a seure i parlar en qualsevol moment”, ha assegurat José Martin. “Mirarem si hi pot haver algun aproximament i si hi ha una situació nova en el conflicte”, ha afegit Juan Luís Canton.

Coordinadora empresarial
Els delegats de les empreses col·laboradores de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs han creat, des de fa quatre mesos, una coordinadora de representació sindical per aturar la “precarització” dels llocs de treball del parc nuclear i la rebaixa de les condicions laborals que es produeix cada tres anys, amb cada nova licitació dels contractes. El portaveu de la COTECAV, Jaume Pujals, ha remarcat “positivament” que amb les mobilitzacions dels treballadors auxiliars la direcció s’hagi assegut a parlar però reclamen una “taula de negociació” permanent i un conveni on es tingui en compte la subrogació individual, el dret a percepció del plus per recàrrega i unes condicions fixes que les companyies que aconsegueixin les futures licitacions dels serveis hagin de complir.

“Que l’empresa que arriba sàpiga que no pot entrar amb el semàfor verd sinó ha d’arribar amb el semàfor roig i ha de respectar els convenis sectorials i les mesures adquirides aquests anys i negociades pels comitès de les empreses auxiliars”, ha demanat Pujals. “Entenem que certes feines d’emplaçament han acabat però hi ha d’haver una reducció de plantilles el menys traumàtica possible. Reclamem que no es perdin llocs de treball i que continuem operant de forma segura a 60 anys, que és allò que busquem la direcció i els treballadors. Entenem que significa estabilitat per a la comarca i no tenim cap més recurs”, ha afegit.