Categories: Noticies d'Economia

Els residus industrials declarats es redueixen un 35% des del 2007

Durant el 2016 s’han registrat 3,5 tones de deixalles

ACN Barcelona .- Els residus generats per la indústria catalana s’han reduït un 35% des de l’inici de la crisi des del 2007, segons dades difoses aquest dijous pel departament de Territori i Sostenibilitat. Concretament, durant el 2016 les 12.441 empreses inscrites al Registre de Productors de Residus Industrials – que estan obligades a presentar anualment la declaració de les deixalles generades l’any anterior- en van generar 3,5 milions de tones. Aquesta xifra és sensiblement inferior al del 2015, tot i que la tendència és d’una certa estabilitat des de 2012. L’activitat industrial que produeix més residus és l’agroalimentària (25%), seguida del sector metal·lúrgic (22%) i la indústria química (18%) i del paper (11%).

El 12,8% dels residus són catalogats com a perillosos i provenen principalment del sector químic i farmacèutic (64%), seguit del metal·lúrgic (17%). El 87,2% restant, registrats com a no perillosos, provenen principalment del sector agroalimentari (28%), la metal·lúrgia (23%) i la indústria paperera (12%).

La de Tarragona és la que més residus especials genera en funció de la seva pròpia producció.

El departament de Territori i Sostenibilitat ha destacat que el descens en la generació de residus s’ha produït tot i que el PIB ha crescut de manera sostinguda des del 2013. I ha afirmat que l’aplicació a la indústria catalana de les millors tecnologies disponibles, tal com marquen les directrius europees, explica aquest increment de l’eficiència.

La principal via de gestió dels residus industrials és la valorització (78%), tenint en compte tant la valorització en origen com la seva gestió com a subproductes, la valorització material externa i l’energètica. El paper de la indústria en l’àmbit del reciclatge és d’un abast molt ampli i té múltiples perspectives, des de la introducció de criteris ambientals en el disseny dels productes i fins a la seva producció i al posterior tractament. La indústria, a més, és un dels actors principals en l’establiment d’aquelles sinergies que permeten impulsar la demanda de matèries i productes recuperats i així consolidar els mercats d’aquestes matèries.

Les activitats industrials que valoritzen més residus són el sector agroalimentari (28%); el metal·lúrgic (26%); el sector químic (12%); la fabricació de maquinària i equips informàtics (11%) i la indústria paperera (11%).

Redacció

Share
Published by
Redacció

Recent Posts

La Setmana de la Salut de Vila-seca 2024 se centra en l’estil de vida mediterrani

Del 2 a l'11 de maig tindrà lloc la Setmana de la Salut a Vila-seca, organitzada…

3 dies ago

La Diputació de Tarragona aprova la compra de l’antic edifici de la seu de Caixa Tarragona

El Ple de la Diputació de Tarragona, reunit en sessió extraordinària, ha aprovat l’adquisició de…

3 dies ago

Tarragona i el Síndrome de les Finestres Trencades: Com la Falta d’Autoestima Crida a l’Acció

Tarragona, una ciutat amb un ric patrimoni històric i una ubicació privilegiada al Mediterrani, es…

3 setmanes ago

Las máquinas ya trabajan en los terrenos del proyecto de Lotte Energy Materials

Las máquinas ya están trabajando en la preparación de los terrenos para iniciar en las próximas…

4 setmanes ago

Reus acollirà dues proves dels IV Premis Gastronòmics Josep Lladonosa

Reus serà escenari de dues proves dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, un dels esdeveniments més…

1 mes ago

Finalistes del I Premi de Periodisme Salut i Drets Socials

Un total de 31 treballs periodístics sobre temes de salut i drets socials (dependència,  serveis…

1 mes ago