El reglament de l’Europol permet que l’Estat autoritzi “contactes directes” de l’agència amb els Mossos

La seu de l'Europol a l'Haia.

L’article 7 de la normativa demana als estats garantir una “cooperació i comunicació eficaç” amb tots els cossos policials competents

ACN Brussel·les .- El reglament de l’agència europea de la Unió Europea, l’Europol, permet explícitament en el seu article 7.5 els “contactes directes” amb els Mossos. “D’acord amb les condicions que determinin els Estats membres, inclosa la participació de la unitat nacional, els Estats membres poden autoritzar contactes directes entre les seves autoritats competents i l’Europol”, assegura la normativa, que fins i tot preveu que aquests contactes no hagin de passar pel filtre de Madrid si “indica que no necessita rebre” la informació intercanviada. L’Europol també requereix als estats que garanteixin una “cooperació i comunicació eficaç” amb tots els cossos policials competents, també amb els Mossos d’Esquadra.
El reglament de l’Europol 2016/794, aprovat l’11 de maig de l’any passat, preveu en el seu article 2 que cada estat de la UE designi una “unitat nacional” que s’ha d’encarregar de ser “l’organisme d’enllaç entre l’Europol i les autoritats competents designades dels estats”.

“La unitat nacional serà l’únic òrgan d’enllaç entre l’Europol i les autoritats competents dels estats membres. No obstant això, d’acord amb les condicions que determinin els Estats membres, inclosa la participació prèvia de la unitat nacional, els estats podran autoritzar contactes directes entre les seves autoritats competents i l’Europol”, indica el text.

“La unitat nacional rebrà al mateix temps de l’Europol tota la informació intercanviada durant els contactes directes entre l’Europol i les autoritats competents, excepte en el cas que indiqui que no necessita rebre-la”, afegeix el reglament. La normativa contradiu les paraules de la vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría, que va assegurar que la incorporació dels Mossos a l’Eurogrup depenia del funcionament de l’agència europea.

La junta de seguretat entre la Generalitat i el govern espanyol es va celebrar per primera vegada en vuit anys el passat mes de juliol. El govern espanyol s’ha compromès a permetre els contactes directes dels Mossos amb l’Europol en les properes setmanes.