Rècord històric d’exportacions a Tarragona

Els productes energètics es disparen amb un increment del 146% durant els primers nou mesos de l’any

 

Redacció.- Les exportacions a Tarragona registren rècords històrics a tots nivells. Amb un volum de 6,294,4 milions d’euros en exportacions de gener a setembre, la demarcació assoleix el seu màxim històric de vendes a l’estranger. Segons les xifres publicades aquest dimarts pel Ministeri d’Economia, les exportacions de les empreses tarragonines han crescut un 21,9% durant els primers nou mesos de l’any. Aquest setembre ha estat el millor mes de la seva història. S’ha tancat amb 823,6 milions d’euros en vendes a l’exterior, el que representa un increment del 38,5% en relació al setembre de l’any passat -i suposen un 3,5% del total d’exportacions de l’Estat. Les exportacions durant el tercer trimestre al territori s’han situat en 2.087,40 milions, amb un increment de gairebé el 25% en relació amb l’any passat. Bona part d’aquests volums històrics s’expliquen pels productes energètics, que s’han disparat un 146% en l’acumulat de l’any, i els productes químics que mantenen el ritme de creixement de l’any passat.
 
Un cop més, amb les dades acumulades amb el tercer trimestre de 2017, a la demarcació de Tarragona, mentre els productes energètics, com els combustibles, els derivats del petroli i els olis minerals, són el segon sector en exportacions i s’han disparat més del 146% respecte el 2016, la importació d’aquest tipus de productes gairebé triplica les vendes exteriors -amb 3.514,1 milions d’euros d’importacions). Els productes energètics són, per tant, la causa principal del dèficit de la balança comercial a les comarques tarragonines, que deixa un saldo negatiu de 2.042,8 milions d’euros en aquest sector i de 2.840,4 milions d’euros en el global.

L’altre gran sector exportador és la química i sobretot la venda de materials plàstics i productes orgànics. Els comptes dels productes químics són més estables. Ha exportat material fins al setembre per valor de 2.019,1 milions d’euros i n’ha importat per valor de 1.700 milions d’euros, amb un saldo positiu de 318 milions.

A més dels combustibles, i la manufactura de plàstics, també s’han exportat xifres notables d’aparells i materials elèctrics (464 MEUR), màquines i aparell mecànics (271 MEUR), joguets (211 MEUR), productes químics no orgànics (186 MEUR), olis essencials per a perfumeria (153 MEUR), productes cereals i de pastisseria (148 MEUR), tractors i altres vehicles (143 MEUR), fruites (132 MEUR) i mobles (96 MEUR).

Les destinacions on arriben els productes tarragonins i ebrencs continuen sent països de la Unió Europea. Lidera la llista França, amb unes vendes per valor de 909 milions d’euros, seguida d’Itàlia, amb 596 MEUR, Alemanya, amb 545 MEUR, i Portugal, amb 438 MEUR, que avança als Estats Units, amb 383 MEUR.

Les importacions al Camp i l’Ebre creixen un 32,5%

Les empreses tarragonines mai havien exportat tant. S’ha registrat el millor setembre, el millor tercer trimestre i també les millors xifres de vendes a l’exterior dels primers nou mesos de l’any. Però les importacions també presenten molt bons resultats. En importacions, el territori tarragoní i ebrenc suma unes vendes de 9.360,50 milions d’euros en l’acumulat de l’any, un 32,5% més que el mateix període del 2016 -i representen un 4,2% del total de l’Estat. En concret, al setembre les importacions han estat de 1.050 milions d’euros -amb un increment del 19,2% més que el mateix mes de l’any passat.