Rajoy es convertirà dimecres en el primer president espanyol obligat a donar explicacions davant d’un tribunal

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, aquest 14/07/2017 a La Moncloa (horitzontal)

El cap de l’executiu, que declara a l’Audiència Nacional com a testimoni del cas Gürtel, buida l’agenda d’actes públics

ACN Madrid .- El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, es convertirà dimecres en el primer cap de l’executiu que compareix davant d’un tribunal com a testimoni per una trama de corrupció, com és el cas Gürtel. Ho farà dimecres a les 10h del matí a l’Audiència Nacional, a San Fernando de Henares, i enmig d’una gran expectació mediàtica i mesures de seguretat. Rajoy ha buidat la seva agenda i no té cap acte públic fins dijous per centrar-se en la preparació de la declaració. El president compareix a petició de l’Associació d’Advocats Demòcrates d’Europa (Adade) i respondrà sobre la primera etapa del cas Gürtel. Des del PP van voler impedir la seva compareixença presencial per motius de seguretat. Ara, però, treuen pes a la declaració i ho emmarquen en l’àmbit de la “col·laboració amb la justícia”. El número 3 del partit, Fernando Martínez-Maíllo, assegura que té “poc a aportar” perquè no tenia “cap responsabilitat” en les campanyes electorals de les municipals del 2003 a les localitats madrilenyes de Pozuelo i Majadahonda.

Aquest dimecres el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, haurà de donar explicacions davant l’Audiència Nacional sobre el cas Gürtel, la trama de corrupció més important en democràcia vinculada a un partit polític. El sumari del cas és el més voluminós de la història de l’alt tribunal i les vistes van començar a l’octubre.

El cap de l’executiu espanyol declararà com a testimoni i, per tant, la llei l’obliga a dir la veritat. Ho fa a petició de l’associació d’advocats Adade -que exerceix l’acusació popular- i la seva declaració està prevista per a les 10h del matí. El PP i Moncloa havien intentat evitar la imatge de Rajoy declarant a una sala de l’Audiència Nacional però el tribunal no va atendre els seus arguments.

Rajoy haurà de respondre les preguntes dels advocats i fiscals sobre la primera etapa de la trama. El cas Gürtel, que va destapar-se el 2007, és una trama de corrupció liderada per l’empresari Francisco Correa a qui se l’acusa de subornar càrrecs polítics del PP amb diners i regals a canvi d’aconseguir adjudicacions de contractes.

Tomben la declaració per videoconferència

La Moncloa i el PP volien que el president espanyol prestés declaració per videoconferència però el tribunal, amb el vot en contra del seu president Ángel Hurtado, s’hi va oposar i no va voler donar per bons els arguments de l’oficina del president, que adduïa motius de seguretat i que alertava de la despesa que suposaria el desplegament policial.

En aquell moment, el tribunal va remarcar que Rajoy no compareixia com a president sinó com a “un ciutadà espanyol” i citava l’article 14 de la Constitució sobre la igualtat dels espanyols davant la llei.

Agenda buida fins dijous

El president del govern espanyol ha buidat l’agenda pública d’actes en els darrers dies, fins que passi la declaració davant l’Audiència Nacional. D’aquesta manera, vol tenir temps per repassar tota la documentació facilitada pels advocats del PP i centrar-se en què dir davant el tribunal.

Per al dijous, però, el president ja recupera el ritme habitual d’actes. Aquell mateix dia intervindrà a l’entrega de les medalles d’or al mèrit a la feina, a la Moncloa, i també està previst que valori les dades de l’atur. Divendres presidirà el Consell de Ministres i també farà el tradicional balanç de l’activitat política abans de les vacances d’estiu.

“Col·laboració amb la justícia”

Poques hores abans de la declaració de Rajoy, des del PP han volgut treure pes al fet que s’hagi d’asseure davant el tribunal que jutja la trama corrupta i han dit que és un fet “normal” que s’emmarca en un context de “col·laboració amb la justícia”.

El coordinador general del PP, Fernando Martínez-Maíllo, assenyalava dilluns després del comitè de direcció del partit que Rajoy podria aportar “poc” ja que no tenia cap responsabilitat en les campanyes electorals de les municipals del 2003 a les localitats madrilenyes de Pozuelo i Majadahonda. “La col·laboració amb la justícia s’ha de veure com un element positiu i no negatiu”, valorava Martínez-Maíllo.

Tanmateix, ha criticat que l’associació que demana la seva compareixença Associació d’Advocats Demòcrates d’Europa (Adade) forma part de l’òrbita del PSOE. “És una associació del Partit Socialista que exerceix una acusació popular amb l’objectiu d’un rendiment polític”, ha valorat.

En canvi, des de l’Adade sostenen que la declaració de Rajoy pot aportar informació sobre les adjudicacions a empreses de la trama ja que el president va ocupar el càrrec de vicesecretari general del partit i va ser responsable d’assumptes electorals entre 1990 i 2003.