Quatre persones desaparegudes a la Conca de Barberà

Marina Port Tarraco, aquest matí. ACTUAL

Els serveis d’emergències busquen dues persones més desaparegudes a l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà) que anaven en un vehicle durant la llevantada d’ahir, segons han confirmat fonts de Protecció Civil, que han explicat que un familiar ha donat l’avís cap a les nou del matí perquè no podia contactar amb elles

Els Bombers han localitzat un cotxe buit a la riera i ara treballen per confirmar si és el dels dos desapareguts. D’altra banda, les brigades subaquàtiques i els efectius aeris s’han afegit a primera hora d’aquest matí de dimecres a les tasques de recerca dels dos veïns desapareguts de Vilaverd (Conca de Barberà) a causa del fort aiguat de la nit passada. Les feines de rescat s’estan fent a la llera del riu Francolí i, segons els responsables del dispositiu, són “complicades”.

Segons ha explicat a l’ACN l’alcalde del municipi, Antoni Anglès, les dues persones desaparegudes són la mare i un germà d’un veí que fa més de quinze anys que viu al municipi. Els desapareguts tenen 69 i 42 anys, respectivament. Ells es trobaven dins d’una ‘home mòbil’ que tenien a la seva finca i la força de l’aigua se’ls hauria endut. “Per sort l’home va poder salvar a la seva dona i a les dues filles, però no va poder fer res per salvar a la seva mare i germà”, ha explicat Anglès. 

El dispositiu de recerca està format per una trentena d’efectius de Bombers i una vintena dels Mossos d’Esquadra. Amb la llum del dia, a les unitats terrestres i subaquàtiques s’hi ha unit un helicòpter i dues unitats del grup caní. També es desplegarà un centre de comandament. Els Mossos hi han destinat quatre dotacions dotacions de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i de seguretat ciutadania.

El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, ha afirmat que el desplegament d’efectius és “considerable” tant pels mitjans terrestres que pentinen la zona zero com per la incorporació dels efectius aeris i subaquàtics.

Tarragona desbordada

L’episodi de pluja intensa va provocar l’entrada en carrega i desbordament de la xarxa de clavegueram a diferents punts de la ciutat i barris de Tarragona. Les zones més afectades van ser la Part Baixa de Tarragona (barris del Serrallo i del Port), barris de Ponent (zones més properes a la N-340), i polígons industrials de Francolí i Entrevies. Aquest matí, la situació s’ha normalitzat amb relació a les inundacions per desbordaments de la xarxa de clavegueram, i únicament s’han detectat problemes d’aigua acumulada en superfície al pont de fusta a la Vall de l’Arrabassada, però que a hores d’ara ja està normalitzat.

El pont del Serrallo ja està obert al trànsit, tot i que els equips de neteja estan acabant de netejar el fang. El punt que continua tallat és el pont del Passeig de la Independència, ja que no es pot circular per la gran quantitat de fang. Una altra via tallada és l’accés al Riu Francolí pel carrer Pont i Gol, així com el Camí Vell de Constantí des de la Plaça Europa (accés al riu). La Guàrdia Urbana manté aquests punts tallats per seguretat.

La retirada de l’aigua a les zones inundades ha provocat l’acumulació de fang i brutícia. Els equips de neteja porten des de primera hora del matí netejant carrers com Smith, la Plaça de la Farinera i diferents carrers del Serrallo. Actualment els equips de neteja, amb col·laboració amb Ematsa, se centren en la neteja de les zones més problemàtiques, com la cruïlla del Cr Smith i Castaños (punt crític per ser el punt més baix de tota la Part Baixa de Tarragona). Per altra banda, també va caure un arbre al camp de futbol d’Icomar, a la urbanització Entrepins també hi ha un arbre mig caigut, així com unes branques que es van trencar davant del Parc Central i que, a primera hora del matí, el departament de Parcs i Jardins ja hi estava treballant. Finalment, una de les zones de jocs infantils del Parc Francolí està tancat per la gran acumulació de fang.

Molt danys a Cambrils

La ciutat de Cambrils va concentrar al vespre bona part de les actuacions dels Bombers. A partir de les cinc de la tarda la pluja va començar a caure amb més intensitat al Camp de Tarragona, i en aquesta ciutat en concret el cos d’Emergències va actuar per inundacions de baixos, per rescatar conductors atrapats per l’aigua o per retirar elements que han caigut a conseqüència de l’aigua i del vent. Un dels punts de preocupació és la riera d’Alforja, que acumula aigua de les zones de muntanya del Baix Camp i que creua la ciutat. Baixa molt plena, tot i que no ha arribat a desbordar-se. La Policia Local demana a la gent que no s’hi apropi i que tinguin precaució.

Des del principi de l’episodi i fins a les vuit del vespre els Bombers van atrendre 383 avisos. Una tercera part han estat a la Regió d’Emergències de Tarragona, concretament 126. D’aquests 126, 50 han estat a Cambrils.