Puigdemont: “Només acceptarem que ens inhabiliti el Parlament”

En una entrevista conjunta amb el vicepresident, Oriol Junqueras, el cap del Govern ha assegurat que convocarà eleccions autonòmiques immediates si el ‘no’ guanya el referèndum

ACN Barcelona .- El president del Govern, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han defensat el referèndum i la seva aplicació en una entrevista conjunta feta pel director de TV3, Vicent Sanchis, aquest diumenge a la nit des del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat. Preguntat per si acataria una sentència del Tribunal Constitucional -o altres tribunals- que l’inhabilités, Puigdemont ha assegurat que només acceptarà que el suspengui el Parlament. “Només acceptarem la inhabilitació de la institució que té el dret a inhabilitar-nos, el Parlament, que és reflex de la voluntat popular”. A més, ha afegit que serà el poble qui “habilitarà o inhabilitarà” els dirigents polítics, amb el resultat del referèndum. El cap de l’executiu també ha sentenciat que convocarà eleccions autonòmiques immediates si el ‘no’ s’imposa l’1 d’octubre.
Explicar el referèndum al Congrés però sense fer-hi cap proposta

Puigdemont ha insistit que no trigarà “ni 24 hores” en convocar comicis al Parlament en cas que el ‘no’ guanyi el referèndum, i ha insistit que aquest és “l’únic escenari” possible perquè el Govern dissolgui la cambra per preparar noves eleccions en el marc autonòmic. Puigdemont ha avançat que demanarà comparèixer al Congrés dels Diputats per explicar el referèndum i “com s’ha arribat fins aquí”, però no per fer-hi cap proposta. “Demanaré explicar per què fem això perquè no s’estan assabentant de què passa”, ha constatat. De fet, el president ha deixat clar, poc després, que s’ha decidit tirar endavant el referèndum sense acord amb l’Estat, tot i que la porta del diàleg “sempre estarà oberta”. “Però ja no ens pertoca proposar res. Ja està”, ha rematat.

Hi haurà “totes les garanties”

Al seu torn, Junqueras s’ha mostrat convençut que es farà “tot el que correspongui” per assegurar les garanties i la qualitat del referèndum, després que Catalunya en Comú i Podem ho hagin reclamat per tal de sumar-se a la votació de l’1 d’octubre. Pel que fa a la participació, el vicepresident i conseller d’Economia ha recordat que la Comissió de Venècia recomana no marcar xifres mínimes perquè no es pugui comptar l’abstenció al costat dels votes del ‘no’. “L’opció que guanyi serà la que el Govern aplicarà”, ha defensat Puigdemont, que ha repetit que la validesa no la determina si hi ha acord amb Madrid o no, sinó les circumstàncies de la votació i la participació. En aquest sentit, Junqueras ha estat contundent i ha reforçat que “cap circumstància no farà impossible” el referèndum, i ha confiat que la ciutadania, el Govern i les institucions “garantiran” que l’1 d’octubre hi hagi les urnes.

Participació del ‘no’

Puigdemont ha insistit que cal ser “molt escrupolós amb tot”, ja que el referèndum ha de tenir un impacte internacional. És per això que el president i el vicepresident han argumentat que caldrà “complir les regles del joc” i aplicar, per exemple, el mateix cens dels processos electorals habituals. “Confiem que la gent del ‘no’ hi vagi, oi tant”, ha afegit Puigdemont, que ha donat per fet que si al 9-N hi va haver uns 350.000 vots en contra de crear un Estat nou, ara se superarà aquesta xifra “de llarg” perquè el referèndum serà vinculant.

Cal apuntar que, en l’entrevista, el president i el vicepresident han exhibit unitat, i constantment l’un s’ha referit a l’altre per reiterar les seves explicacions i donar coherència al relat de defensa de la votació, hores després de la mobilització sota el lema ‘Referèndum és democràcia’, convocat per les entitats aquest diumenge al migdia a Montjuïc, i que ha aplegat unes 30.000 persones segons la Guàrdia Urbana.