Puigdemont inaugura a Copenhaguen la delegació del Govern als Països Nòrdics

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la tribuna del Parlament, durant el ple del 26 de juliol de 2017. (Horitzontal)

L’objectiu és enfortir les relacions amb Suècia, Noruega, Finlàndia, Dinamarca, Estònia i Islàndia i afavorir la internacionalització de l’economia catalana

ACN Barcelona .- El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, inaugurarà aquest dimecres, 30 d’agost, a Copenhaguen la delegació del Govern de la Generalitat als Països Nòrdics, que s’ha posat en marxa recentment amb l’objectiu de potenciar les relacions bilaterals amb Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia i afavorir també la internacionalització de l’economia catalana. Durant el seu desplaçament a la capital de Dinamarca el cap de l’Executiu estarà acompanyat del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i de la delegada del Govern als Països Nòrdics, Francesca Guardiola.
La inauguració de la delegació es farà a dos quarts de sis de la tarda. Després d’una actuació a càrrec de la colla castellera Xiquets de Copenhaguen, Puigdemont i el conseller Romeva visitaran les instal·lacions, acompanyats de Francesca Guardiola. Posteriorment, s’iniciarà l’acte d’inauguració amb les intervencions de la delegada del Govern als Països Nòrdics i del director de Trade and Investment a Copenhaguen, Jacob Duus. Hi haurà també l’actuació musical de l’estudiant catalano-suec del Conservatori del Liceu de Barcelona, Fredrik Stand, i una lectura literària a càrrec de l’actriu i escriptora danesa Marie Tourell Sodeberg.

L’acte d’inauguració es tancarà amb els parlaments institucionals del conseller d’Afers Exteriors i del president de la Generalitat.

La creació d’aquesta Delegació respon a quatre grans objectius. El primer, enfortir les relacions de col·laboració amb els països nòrdics, en segon lloc promoure i defensar els interessos de Catalunya, afavorint la internacionalització de l’economia i la cultura catalanes, en tercer lloc, esdevenir la representació directa de Catalunya al territori i donar servei a la comunitat catalana, i, finalment, ser presents als escenaris internacionals, a través de les organitzacions internacionals que tenen seu en aquests països.

Les relacions entre Catalunya i els Països Nòrdics

Amb la creació de la nova delegació el Govern vol reforçar i institucionalitzar les relacions ja existents entre Catalunya i els Països Nòrdics, que tradicionalment han estat de caire comercial. De fet, des de 1991 ACCIÓ, l’Agència per la competitivitat de l’empresa, té una oficina a Copenhaguen per potenciar les relacions econòmiques i comercials entre Catalunya i Suècia, Noruega, Finlàndia, Dinamarca, Estònia i Islàndia.

Les exportacions catalanes a Dinamarca i Suècia representen una cinquena part de tot el que hi exporta l’estat espanyol. A més, Catalunya compta amb un nombre important de filials d’empreses sueques i daneses i diverses empreses catalanes estan implantades en aquests països. Així mateix, el mercat nòrdic és el setè en importància en nombre absolut de turistes. Entre els mesos de gener i maig d’aquest any un total de 255.600 turistes nòrdics han visitat Catalunya.

Amb la de Copenhaguen són dotze les delegacions del Govern a l’exterior: Unió Europea; Regne Unit i Irlanda; França; Alemanya; Estats Units, Canadà i Mèxic; Àustria, Itàlia; Portugal; Ginebra; Polònia i Països Bàltics, i Croàcia i els Balcans.