Puigdemont demana “paciència” per formar un nou Govern

El líder de JxCat avisa que el diàleg amb l’Estat “no està assegurat” ni tan sols amb un nou executiu a Sant Jaume

Redacció.- El líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha demanat “paciència” als ciutadans per formar un nou Govern que respecti la “majoria republicana” que va sortir de les eleccions del 21-D. En el marc del Festival de Cinema i Fòrum de Drets Humans (FIFDH) que se celebra a Ginebra (Suïssa), el president destituït també ha avisat que el diàleg amb l’Estat “no està assegurat”, ni tan sols quan s’hagi format el nou executiu a Sant Jaume. En el seu primer acte públic a Suïssa -i que ha comptat amb unes 900 persones, entre les quals l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel-, Puigdemont també ha opinat que la República catalana hauria de ser “mutable i revisable” per garantir que s’escolti “sempre” la voluntat dels ciutadans. D’altra banda, el cap de files de JxCat ha criticat que el govern espanyol permeti la veneració al dictador Francisco Franco al monument del Valle de los Caídos: “Se’l qualifica com a cap d’Estat del 1939 al 1975, únicament”, ha apuntat.
Puigdemont ha definit com una “idea perillosa” la de la “unitat sagrada”. “Els estats s’han de fundar en la voluntat dels seus ciutadans, i això és mutable, i es podria canviar amb cada generació”, ha remarcat. En referència a l’Estat espanyol, el líder de JxCat ha dit que la “unitat” és un “tabú” que “et pot portar a la presó si el qüestiones, és perillós”, i ha destacat que en el cas de la República catalana la situació no ha de ser aquesta.

“La República catalana ha de ser mutable i revisable, no hi ha res sagrat en aquesta idea”, ha assenyalat durant el debat a Ginebra, afirmant que “la voluntat dels ciutadans sempre ha de ser escoltada i atesa”.

Nou govern

Puigdemont ha admès que hi ha “inquietud” a Catalunya perquè els ciutadans “van complir el seu deure” i van anar a votar el 21-D “massivament” en unes circumstàncies molt complicades” i ara es pregunten perquè no hi ha acord entre les forces sobiranistes. “Demano una mica més de paciència, volem fer compatible tenir un govern que comenci a treballar demà amb el respecte pel resultat del 21-D, la majoria clarament a favor de la República catalana”, ha dit.

El debat també ha comptat amb la participació del periodista Xavier Vidal-Folch, el professor de la universitat de Ginebra Nicolas Levrat, i l’expresidenta de la Confederacó Suïssa Micheline Calmy-Rey. Aquesta última ha insistit en la necessitat de “buscar diàleg” per constituir un Govern independentista d’acord amb el resultat del 21-D. A més, Calmy-Rey ha constatat que la Unió Europea “no està preparada” per intervenir en el conflicte.