El PSOE “estudiarà” sancions als alcaldes que col·laborin amb el referèndum

Foto EFE

Óscar Puente desautoritza Parlón sobre el 155: “Parlava a títol personal” i “no representa el partit”

ACN Madrid .- El PSOE “estudiarà” la possibilitat d’aplicar sancions als alcaldes del PSC que col·laborin en l’organització del referèndum prestant locals per a les votacions. Així ho ha apuntat el portaveu de l’Exectiva dels socialistes espanyols, Óscar Puente, que ha afirmat que la instrucció del PSC als seus alcaldes en contra d’aquesta possibilitat “és clara”. “Estudiarem cas a cas i valorarem la decisió a adoptar”, ha assegurat Puente, que ha admès que la qüestió no s’ha tractat a l’executiva que ha tingut lloc aquest dilluns. Puente també ha desautoritzat la secretària de Cohesió Social del PSOE i alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlón, que va afirmar que en el cas que el govern espanyol apliqui l’article 155 per impedir el referèndum caldria apel·lar a la comunitat internacional. Segons ha apuntat, Parlón va fer aquestes manifestacions “a títol personal” i “no representa el partit”. “El Partit Socialista òbviament defensa la legalitat i la Constitució”, ha dit, i malgrat que la seva formació aposta per un diàleg que permeti no haver d’arribar a aquests extrems, “en qualsevol cas la Constitució espanyola està allà, i és aplicable i respectable”.
(Aquesta s’ha afegit les manifestacions del portaveu de l’Executiva del PSOE, Óscar Puente, sobre possibles sancions als alcaldes de PSC que facilitin el referèndum i també la reacció a les manifestacions de la secretària de Cohesió Social del PSOE, Núria Parlón, sobre la necessitat d’apel·lar a la comunitat internacional en el cas que Rajoy apliqui a Catalunya el 155 de la Constitució)

Segons Puente, malgrat que alguns alcaldes del PSC han avançat la seva intenció de cedir locals per a la celebració de l’1-O, “cap ajuntament socialista col·laborarà amb el referèndum”. Puente ha assegurat que la posició del PSOE és “la mateixa que la del PSC”, és a dir: “respecte a la legalitat”. “La instrucció és molt clara: no es col·laborarà per part de cap ajuntament governat pel Partit Socialista amb el referèndum, i el que alguns facin a títol individual, participar al referèndum etcètera és una qüestió personal seva, però el Partit Socialista té un compromís amb el compliment de la legalitat i no empara aquest referèndum ni el recolza de cap manera”.

Puente ha fet aquestes manifestacions en referència a les informacions que apunten que ajuntaments governats pel PSC, com són els casos de Les, Vallbona d’Anoia i Castellbell i el Vilar, estan disposats a cedir espais per a la celebració del referèndum. Paral·lelament altres regidors de municipis com Girona, Terrassa, Blanes i l’Escala han apuntat a més que no posaran bastons a les rodes perquè els respectius ajuntaments facin el mateix, contràriament al que faran els ajuntaments de Lleida i Olot –també governats pel PSC- que han deixat clar que no hi col·laboraran.

Segons el portaveu de l’Executiva del PSOE, la posició dels socialistes espanyols ha estat consensuada amb el PSC i amb el seu ‘secretari general’, en referència al primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta. El PSC, ha dit Puente, també “manifestat clarament” en aquesta direcció: “La posició del PSC és la mateixa que la del PSOE: nosaltres no recolzem el referèndum i no emparem comportaments que passi pel no respecte a la legalitat”.