El professor de Dret Públic Antoni Carreras rep la disticinció Jaume Vicens Vives a la qualitat docent

La Generalitat ha reconegut el seu projecte “Metodologies docents per estimular l’interès per una matèria amb la complicitat de la societat”

URV Activ@.- “Metodologies docents per estimular l’interès per una matèria amb la complicitat de la societat” és el títol del projecte presentat pel professor de Dret Públic de la URV, Antoni Carreres, i que ha rebut un dels premis Vicens Vives que atorga cada any la Generalitat de Catalunya. El guardó està dotat amb 20.000 euros i es lliurarà durant la inauguració oficial del nou curs acadèmic 2017-18, el proper 8 de setembre.

El projecte premiat consisteix en una metodologia docent que s’aplica des de fa 10 anys en un col·lectiu de 1.300 estudiants de la Facultat de Lletres i de Ciències Jurídiques, en l’assignatura troncal “Ordenament Jurídic i Sistema Polític”, que s’imparteix en el primer curs dels graus de Periodisme, Comunicació Audiovisual, Publicitat i Relacions Públiques, i en l’assignatura “Elements de Dret Constitucional”, dels ensenyaments de primer curs de la diplomatura en Relacions Laborals i el Grau en Relacions Laborals i Ocupació.

“Es tracta d’una matèria que per a la majoria dels alumnes de primer curs no presenta d’entrada un especial interès, i es va innovar una metodologia docent pensada per estimular la motivació, l’interès i la participació”, ha observat el professor de Dret Públic de la URV, Antoni Carreras. Amb aquesta finalitat, i amb l’ús de les noves tecnologies, es cerca la implicació d’institucions i persones rellevants de la política mitjançant la seva col·laboració directa amb un treball pràctic dels estudiants i la seva presència virtual a la classe.

Normalment, la fórmula aplicada és una entrevista en vídeo que els estudiants fan al personatge. A més, a classe, es combinen les lliçons magistrals amb la pràctica i s’estimula la intervenció dels assistents amb preguntes i debat sobre el que s’està parlant, aproximadament cada 20 minuts, per tal de captar la seva atenció. Els resultats obtinguts d’algunes activitats han servit per donar-les a conèixer a les Aules de la Gent Gran de la URV.

“El balanç és positiu, ja que prop d’un centenar d’institucions i personalitats hi ha participat, els estudiants han valorat molt positivament el pla de treball i s’ha visualitzat en diversos congressos i jornades”, assegura el professor Antoni Carreras.

Aquesta iniciativa ja va rebre el premi a la Qualitat Docent que atorga cada any el Consell Social de la URV, dotat amb 3.500 euros.