President Torra: “La llibertat no fractura mai, el que fractura és la falta de llibertat”

Entrevista al President Torra per Ana Pastor

En una entrevista a El Objetivo de la Sexta el cap de l’Executiu ha demanat a Pedro Sánchez que “sigui capaç de prendre els riscos necessaris i d’aplicar la màxima intel·ligència política”

  • Insisteix que “l’espai públic és plural” i que “garantir la seguretat, la convivència i la llibertat d’expressió són els drets civils pels quals estem lluitant”
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquesta nit en una entrevista a El Objetivo de La Sexta que “la llibertat no fractura mai”, sinó “el que fractura és la falta de llibertat”. “En aquest país hi ha tres grans consensos: un 80 per cent de la ciutadania està a favor del dret d’autodeterminació, un 80 per cent en contra de la repressió i un 80 per cent no considera la monarquia com una institució pròpia”, ha explicat.
Durant l’entrevista amb Ana Pastor, que s’ha fet en directe des de la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat, el president Torra ha lamentat que Catalunya “sent els drets civils, socials i nacionals vulnerats” i per això ha deixat clar que el Govern i les institucions posaran “tot el focus” en defensar-los. “Apel·lo a les consciències dels ciutadans lliures espanyols a defensar també la llibertat d’expressió”, ha afirmat.
El cap de l’Executiu ha apel·lat el president espanyol a ser “capaç de prendre els riscos necessaris, com nosaltres, i d’aplicar la màxima intel·ligència política davant els moments que venen” per contribuir a trobar una solució a la situació de Catalunya. “No puc resignar-me a creure que el senyor Pedro Sánchez és igual senyor Mariano Rajoy”, ha dit.
Quim Torra ha insistit que el que cal és “asseure’s a negociar” i ha assegurat que anirà a explicar-se “on calgui”. “Parlem del dret d’autodeterminació i apliquem intel·ligència política”, ha demanat, però ha advertit que en cap cas “negociarà amb els presos polítics”, ja que, ha dit, “ells m’han demanat que no siguin moneda de canvi de res”.
“No puc admetre que votar sigui un delicte”
Preguntat sobre una possible sentència condemnatòria dels presos polítics, el president Torra ha insistit que “no acceptaré cap sentència que no sigui la plena absolució dels encausats”. “No puc admetre que votar sigui un delicte, i qualsevol ciutadà hauria de fer-se aquesta reflexió”, ha afirmat. I ha recordat que el president Carles Puigdemont i els consellers a l’exili “van haver de buscar fora” la justícia que no van trobar a l’estat espanyol. “A Alemanya s’ha jutjat el que ara es jutja a Espanya i ha quedat clar que no hi ha rebel·lió, i a Escòcia i a Suïssa les nostres companyes també són lliures”, ha afirmat.
“L’espai públic és plural”
En relació amb la presència de llaços grocs en diferents indrets del país per reclamar la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, el cap del Govern ha insistit que “la convivència i la llibertat d’expressió són per als catalans un valor essencial, fruit d’un gran consens de país”. “Qualsevol que pretengui trencar la convivència o limitar la llibertat d’expressió no té el suport de la ciutadania”, ha avisat. I ha deixat clar que “l’espai públic és plural” i que “garantir la seguretat, la convivència i la llibertat d’expressió són els drets civils pels quals estem lluitant”.