Por a una nova nit d’aldarulls

El jove de 17 anys atropellat per la policia ahir a la nit a Tarragona mentre empenyia un contenidor per a fer-lo servir de barricada a la via pública es manté estable a l’hospital Joan XXIII on se li tracta de policontusions. A l’altre hospital de la ciutat, el de Santa Tecla, es van atendre ahir a tres ferits de caràcter lleu, lluny dels 16 casos registrats el passat dimarts

Durant les dues últimes nits s’han cremat més de 50 contenidors i altres 30 han quedat inutilitzables. Les fogueres, els còctels Molotov i les pedrades contra els vidres costaran a l’erari públic uns 150.000 euros, segons càlculs de l’Ajuntament. La cara més fosca de les protestes per la sentència del Tribunal Suprem contrasta amb la d’un miler de persones van emprendre pacíficament una de les cinc ‘marxes per la llibertat’ que demà confluiran a Barcelona

Segona nit de caos
La ciutat de Tarragona ha viscut ahir la segona nit consecutiva de disturbis al carrer amb càrregues policials i desenes de contenidors encesos. En total han estat cinc les persones detingudes a la ciutat de Tarragona durant els aldarulls de la nit, acusats de desordre públic i atemptat als agents de l’autoritat, segons els Mossos d’Esquadra.
El conflicte -segons va informar Tarragona Ràdio- s’ha iniciat a la plaça Imperial Tàrraco, on unes 2.000 persones es trobaven concentrades davant de la seu de la sSbdelegació del govern espanyol a Tarragona, protegida pels Mossos. L’arribada de cinc furgons de la policia espanyola ha encès els ànims i ha precipitat els esdeveniments amb el llançament de pedres i les primeres càrregues i corredisses. A partir d’aquest moment s’han organitzat barricades amb contenidors que han acabat cremant pel centre de la ciutat. Un menor manifestant ha resultat ferit amb policontusions després de ser atropellat per un furgó dels Mossos.

La marxa dels manifestants durant la tarda i el vespre havia transcorregut amb relativa tranquil·litat. Un miler d’ells s’han aplegat al Campus Catalunya de la URV per celebrar una assemblea i cap a dos quarts de nou han decidit desplaçar-se a la comandància de la Guàrdia Civil, fortament custodiada, on han llençat consignes contra els cossos policials sense més incidents. Després de tallar l’autovia A-7 cap a dos quarts de nou durant uns vint minuts, s’han adreçat cap a la plaça Imperial Tàrraco, davant la seu de la subdelegació del govern espanyol.

En aquest punt és on, com la passada nit, on han començat els incidents, just després de l’arribada d’uns cinc furgons de la policia espanyola per l’avinguda Lluís Companys. En aquell moment, els concentrats arribaven als dos milers. Alguns d’ells han tirat pedres als efectius policials des del centre de la plaça i s’han produït les primeres corredisses. Posteriorment, alguns dels manifestants han format una doble barrera amb contenidors de l’avinguda Marquès de Montoliu a la qual un d’ells ha calat foc.

Tot i que, inicialment, s’han mantingut les distàncies amb la policia, la situació s’ha acabat complicant quan concentrats han agafat ampolles dels contenidors i les han llençat contra la policia espanyola, que es trobava a l’altra banda de la plaça, vora la Rambla Nova. Els antidisturbis han començat a carregar remuntant Marquès de Montoliu enmig del llançament generalitzat d’ampolles de vidre i algun artefacte incendiari, dispersant els concentrats per diferents carrers del centre de la ciutat, en la zona que va entre la Rambla Nova i fins el mercat.

S’han establert noves barricades amb contenidors que s’encenien i s’han escoltat detonacions. Els bombers han intervingut per extingir els focs. Per la seva banda, els manifestants, molts d’ells amb la cara tapada, s’han dirigit llavors a la seu del Ministeri de Defensa, a la Rambla Vella, on han llençat pedres. Posteriorment, s’han tornat a dispersar per la Part Alta on s’han cremat de nou alguns contenidors. Durant les càrregues, molts veïns han sortit espontàniament als carrers fent cassolades.

S’han produït diversos ferits. La pitjor part de l’ha endut un jove de disset anys que ha resultat ferit amb policontusions després de ser atropellat per un furgó dels Mossos d’Esquadra que circulava a tota velocitat i ha empès una filera de contenidors. El jove ha quedat inconscient i estès a terra durant uns 10 minuts, segons ha pogut constatar l’ACN.

Declaració oficial de l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà

“La sentència del Tribunal Supremo contra els líders polítics i socials catalans ha generat una onada d’indignació entre amplíssims sectors de la nostra societat. Aquesta indignació s’està expressat de diferents maneres, des de les Marxes de la Llibertat i actuacions de resistència pacífica, que tenen tot el meu suport, a altres que no puc aprovar de cap manera.

És una obligació de tots els que tenim responsabilitats de govern garantir l’exercici democràtic de manifestació i la seguretat de tots els ciutadans. Condemno tota actuació violenta, sense excepcions, i és una responsabilitat de tots els càrrecs públics i els representants polítics de la ciutadania, governin o no, garantir la convivència i afavorir que la ciutadania s’expressi de manera pacífica.

També i sobretot ho és dels que tenen responsabilitat sobre les forces de l’ordre. Mai m’han valgut les adhesions incondicionals a ningú. Escenes com les produïdes el dia 15, amb la agressió indiscriminada de la Policia Nacional a manifestants clarament pacífics, o la registrada d’un Mosso d’Esquadra fent escarni des del vehicle policial són absolutament reprovables. Exigeixo la investigació d’aquest fets, així com de l’atropellament  d’un noi ahir a la nit.

Demà hi ha convocada una jornada de vaga general en què els treballadors catalans han de poder exercir amb llibertat el seu dret legítim de protesta. Hem de fer tots els esforços per protegir la ciutadania, això passa per aïllar els comportaments violents i rebutjar els discursos deshumanitzats d’aquells partits que advoquen per augmentar la repressió i la violència.

Vull expressar la meva gratitud a tots els treballadors públics que amb els seu esforç, per segon dia, han fet possible que la ciutat recuperi la seva normalitat: serveis de neteja, guàrdia urbana, etc. També al conjunt de treballadors dels diferents mitjans de comunicació pel sobreesforç d’aquests dies i per la dedicació a explicar què esta passant.

Acabo reiterant, perquè no s’oblidi, que l’origen dels episodis que estem vivint està en la indignació per una sentència injusta, amb unes penes de presó esfereïdores, que no només s’acarnissa contra uns líders sinó que pretén atemorir una ideologia”.

El Ple de la Diputació de Tarragona aprova una moció en resposta a la sentència del Tribunal Suprem

La moció demana l’amnistia per a les persones preses polítiques i la defensa del dret d’autodeterminació

La presidenta de la Diputació ha condemnat qualsevol tipus de violència

El Ple de la Diputació de Tarragona ha aprovat aquest dijous, en sessió extraordinària, una moció presentada pels grups polítics d’ERC i JxCAT de resposta a la sentència del Tribunal Suprem. Mitjançant el text de la moció, proposada des de l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència, es demana l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i la defensa del dret d’autodeterminació.

En el text (que s’ha aprovat amb els vots a favor dels grups d’ERC i JxCAT, els vots en contra del grup del PSC i l’absència del diputat de C’s) es manifesta el “rebuig a la sentència condemnatòria emesa pel Tribunal Suprem”, es reclama la llibertat immediata de tots els presos i preses polítiques i se n’exigeix l’amnistia. A més, es mostra el compromís amb el dret a l’autodeterminació.

La moció aprovada també es reafirma en el “caràcter pacífic i no violent del moviment independentista català” i exigeix al govern espanyol el respecte per “la legitimitat de les persones escollides democràticament” i las decisions i acords que se’n derivin.

Durant la seva intervenció la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha condemnat els actes violents que s’han produït en els darrers dies: “Com a institució condemnem tots els actes violents, vinguin d’on vinguin, que s’han produït fins avui en ciutats com Reus o Tarragona. Cap d’aquests fets aïllats han d’enterbolir el dret a la manifestació, a la lliure expressió, a la dissidència, que sempre s’ha caracteritzat per ser extremadament cívica i pacífica, ni la tasca de garantir la seguretat que exerceix la policia del nostre país”. La presidenta ha finalitzat el seu discurs assegurant que “el que ens fa superar les contradiccions és la convicció plena que la no-violència és l’única via”.

La presidenta de la Diputació també ha volgut fer esment als prop de 150 ajuntaments de la demarcació que durant aquests dies han votat també aquesta moció.

L’Ajuntament de Cambrils aprova una moció per defensar el diàleg com a via per resoldre els conflictes

El Ple de l’Ajuntament de Cambrils ha aprovat avui una moció per defensar el diàleg com a via per resoldre els conflictes. La declaració s’ha aprovat amb els 11 vots a favor dels regidors i regidores dels grups municipal d’ERC, Junts per Catalunya i Nou Moviment Ciutadà.

Amb aquesta moció, l’Ajuntament de Cambrils reclama que els problemes polítics es resolguin per la via política i no acabin sistemàticament en via judicial. Per aquest motiu, el Ple ha acordat fer una crida a tots els actors polítics a renovar esforços per buscar el més ràpidament possible una sortida al conflicte polític que pugui ser assumida per una àmplia majoria de la ciutadania catalana. L’Ajuntament aposta per un diàleg en el marc de la cultura de la pau i contrari a l’ús de qualsevol tipus de violència.

Text íntegre de la moció

L’Ajuntament de Cambrils comparteix el ferm convenciment que cal defensar el dret a la llibertat d’expressió i a la confrontació d’idees. Amb aquesta premissa, i davant l’excepcional situació política que vivim a Catalunya, volem manifestar a l’opinió pública quina és la nostra posició.

El passat dilluns, dia 14 d’octubre de 2019, hem conegut la sentència judicial, que condemna amb penes d’entre 9 i 13 anys a Junqueras, Romeva, Rull, Forn, Forcadell, Turull, Bassa, Sànchez i Cuixart per sedició i malversació. Estem convençuts que hi ha altres vies per afrontar la situació que viu Catalunya.

En aquest sentit, volem manifestar la nostra preocupació per la situació que estem vivint , així com per les circumstàncies personals que viuen les persones afectades per la sentència.

Des de l’Ajuntament de Cambrils apostem, en tot moment, pel diàleg com a via de resoldre els conflictes, un diàleg en el marc de la cultura de la pau i contrari a l’ús de qualsevol tipus de violència. Fomentar el diàleg és una característica pròpia de la nostra societat, i la història ens demostra que és el millor camí per solucionar els conflictes polítics i socials.

Els municipis som comunitats formades per persones amb una considerable diversitat ideològica on totes les idees i manifestacions tenen cabuda, fet que comporta que es generin diferents valoracions de la situació actual. Constatem, però, novament, la necessitat que els problemes polítics passats, presents i futurs, es resolguin per la via política i no acabin sistemàticament en la via judicial.

I, per tant, és per tots els motius exposats anteriorment que el ple adopta els següents acords:

Primer.- Fem una crida a tots els actors polítics a renovar els esforços per buscar el més ràpidament possible una sortida al conflicte polític que vivim, que pugui ser assumida per una àmplia majoria de la ciutadania catalana. Només mitjançant el reconeixement i el respecte de l’altre i del seu dret a defensar les seves idees, sempre de forma democràtica i pacífica, podrem trobar el camí de sortida a un conflicte que en cap cas hem de permetre que esdevingui crònic i pugui acabar causant fractures socials irreversibles.

Segon.- Manifestar la nostra solidaritat a les persones afectades per la sentència, amb les quals podem haver tingut alguna relació directa, en aquests moments tan difícils per a elles i per les seves famílies i amistats.

Tercer.- Fer arribar aquest acord a la Presidència del Parlament de Catalunya, a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, a La Presidència del Congrés de Diputats, a la Presidència del Govern de l’Estat, a la Presidència del Parlament Europeu, a l’Associació Catalana de Municipis i a la Federació de Municipis de Catalunya. I donar a conèixer el contingut d’aquesta moció a la ciutadania del municipi pels mitjans que es creguin oportuns.