La policia espanyola desarticula una organització dedicada a elaborar i distribuir cocaïna

Hi ha nou detinguts i s’han fet registres a Riudoms, Sant Boi de Llobregat i Montcada i Reixac, a més de Saragossa i dues localitats de la província

ACN Barcelona .- La policia espanyola ha desarticulat un grup criminal especialitzat en l’elaboració i distribució de cocaïna. Els agents han detingut nou persones i ha confiscat més de 32 quilos de pasta base de cocaïna, 2.400 litres de productes químics i més de 8.000 euros en metàl·lic. Els detinguts estaven en disposició de produir més de 120 quilos de cocaïna, segons la policia espanyola, que també ha dut a terme registres a Riudoms (Baix Camp), Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) i Montcada i Reixac (Vallès Occidental), a més de Saragossa i dues localitats més d’aquesta província.
El 2013 la policia espanyola va culminar l’anomenada operació ‘Marthe’ amb la desarticulació del clan colombià d”Els Zapata’. En aquella ocasió es van detenir 12 persones i es van intervenir 21 quilograms de cocaïna, a més de desmantellar un laboratori d’elaboració d’aquesta droga a partir de pasta base a la localitat tarragonina de Vila-seca.

Les investigacions es van iniciar al mes de gener passat quan es va tenir coneixement que el clan dels Zapata s’havia reestructurat. Els membres que estaven en llibertat havien reprès l’activitat i proveïen de cocaïna a traficants de menor envergadura de la capital aragonesa. Per aquest motiu es va iniciar l”operació Hispània’ que va permetre relacionar inicialment el nou funcionament del clan investigat amb informacions de les quals es va tenir coneixement el 2016 sobre una organització colombiana dedicada al tràfic de cocaïna a gran escala, que estava intentant posar la seva base d’operacions a Saragossa, on fins i tot llogava pisos de seguretat.

En un primer moment, les perquisicions es van centrar en un ciutadà colombià que era l’enllaç entre els traficants de Saragossa i la cúpula de l’organització establerta a Catalunya. La investigació va anar avançant i es va aconseguir la identificació de la resta dels membres del grup criminal, tant els establerts a Saragossa dedicats a la distribució directa al consumidor de la droga, com dels proveïdors de la mateixa.

Fruit d’una minuciosa investigació, el passat mes de juny es va detectar que l’organització havia rebut un enviament del que al principi semblaven ser mobles pertanyents a una mudança ordinària. Es va observar que els estris eren canviats de lloc de forma freqüent i amagats en diversos trasters, la qual cosa va despertar les sospites dels investigadors.

Per tot això i una vegada amb tota la informació recaptada, al juny es va procedir a la confiscació de tres sofàs en un magatzem de la tarragonina localitat de Riudoms. Dins d’aquests, a l’interior d’uns travessers que formaven part de l’armadura del respatller dels mobles, s’hi van trobar amagats 32 quilos de pasta base de cocaïna.

Posteriorment, en un traster d’una empresa de lloguer d’aquests mobles de de Sant Boi de Llobregat es van intervenir els productes químics necessaris per a l’elaboració del clorhidrat de cocaïna a partir de la pasta base de cocaïna, concretament 1.575 litres de metil etil cetona (63 garrafes), 775 litres d’hexà (31 garrafes) i 16 litres d’àcid clorhídric (16 Pots). Aquests productes químics eren adquirits a Saragossa per un membre de l’organització que els aconseguia aprofitant-se de la cobertura que li donava treballar en una bugaderia.

Tot això va propiciar les detencions dels membres del grup investigat i la pràctica de registres en domicilis de Saragossa i les localitats d’Utebo i La Joyosa-Marlofa i en l’habitatge dels caps de l’organització a Montcada i Reixac, amb la confiscació de més de dos quilograms de cocaïna, balances de precisió, premses i una màquina comptadora de bitllets.

L’organització desarticulada comptava amb un alt grau d’especialització, abastant la seva estructura des dels proveïdors de la droga, passant pels responsables del seu transport a la ciutat de Saragossa, fins als distribuïdors als consumidors finals. De fet, l’organització disposava d’una sèrie de vehicles amb habitacles molt sofisticats practicats en els mateixos, situats en el lloc del coixí de seguretat del copilot o després de la ràdio, als quals s’accedia mitjançant l’accionament simultani de diversos botons del vehicle.

La policia espanyola destaca que l”operació Hispània’ és la més important de les desenvolupades en la Prefectura Superior d’Aragó relacionada amb la cocaïna, ja que a partir de la pasta base de cocaïna i dels productes químics confiscats els detinguts estaven en disposició de produir més de 120 quilos de cocaïna.