El PNB mostra el seu suport a Catalunya però defensa la “via basca”

Els nacionalistes bascos afirmen en la celebració de l’Alderdi Eguna que “buscar una solució per a Catalunya serà prioritari”

Redacció.- El Partit Nacionalista Basc ha celebrat aquest diumenge el seu tradicional Alderdi Eguna (Dia del Partit). Com és habitual, els ‘jeltzales’ han fet un desglossament del que és i serà la seva posició en el panorama actual. Com no podia ser d’altra manera, la situació de Catalunya cobrava especial importància.

“La nostra solidaritat amb les institucions catalanes, amb les persones que estan patint les detencions i prohibicions d’aquests últims dies. El que allí està passant és una barbaritat democràtica i una malaptesa política, i ho volem dir en veu alta i clara “, va començar dient Andoni Ortuzar, president de l’Euzko Buru Batzar del partit. El líder del partit basc afirma que” Catalunya, com Euskadi , és una nació que té drets polítics. El poble català ha de tenir capacitat de decidir el seu futur, i les institucions catalanes estan legitimades per cridar la societat a les urnes. Defensarem -va afegir- aquests principis a tots els fòrums i institucions, aquí i sobretot fora d’aquí “.

Ortuzar ha explicat que han estat “sempre” amb Catalunya: “a la Guerra Civil i a la dictadura, a l’exili i a la Transició, i d’una manera especial des del 31 de agost de 2006, el dia que el PP de Rajoy va recórrer l’Estatut davant el Tribunal Constitucional “. I assegura que seguirà sent així, i ofereix tota la seva “capacitat d’acció política. Totes les nostres possibilitats d’influència, d’intermediació, les posem des de ja per aconseguir aquesta solució justa i democràtica per a Catalunya”.

La “via basca”

Després Ortuzar, va prendre la paraula Iñigo Urkullu. El lehendakari opina que “el model d’Estat ha fracassat. Està trencat”. El que per a molts era una incògnita, si hi hauria ‘efecte contagi’ a Euskadi, la resol defensant el que denomina “via basca”: “Pacte i bilateralitat és respectar Euskadi, els nostres drets històrics, llengua, cultura, educació, economia, serveis públics i autogovern. Aquesta és la ‘via basca’. Tenim el dret i la capacitat de decidir el nostre futur. Aposto per exercir aquest dret de forma legal i pactada”, explica.

“La ‘via basca’ és complir l’Estatut, actualitzar l’autogovern, garantir la bilateralitat, assumir la realitat plurinacional de l’Estat, arbitrar una via de consulta legal i pactada, la lliure adhesió”, va explicar Urkullu, deixant clar que, de moment, el camí basc i el català no convergeixen.