Les persones amb baixa autoestima tenen més predisposició a ser addictes al mòbil

Investigadors del Departament de Psicologia de la URV analitzen les variables de la personalitat que predisposen a la nomofòbia: la por a no tenir el telèfon mòbil a l’abast

URV activ@.- Baixa autoestima, extraversió, irresponsabilitat i poca estabilitat emocional. Aquests són els trets de la personalitat que predisposen a patir nomofòbia (que deriva de l’expressió anglosaxona no-mobile-phone phobia), una addicció que es manifesta amb un elevat grau d’ansietat pel fet de no tenir el telèfon mòbil a l’abast o no poder utilitzar-lo. Aquestes són les principals conclusions que s’extreuen d’un estudi elaborat per investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV)  que ha publicat la revista Journal of Adolescence.

El ràpid desenvolupament que ha experimentat la tecnologia en els darrers anys ha fet variar els hàbits de les persones, especialment pel que fa a l’ús dels telèfons intel·ligents. Alguns estudis mostren com a països com els Estats Units, un 92% dels adolescents es connecten al mòbil cada dia, i un 24% d’aquests diuen que estan en línia gairebé de forma constant. De fet, el nombre de telèfons mòbils ha superat per primera vegada la població mundial, i l’Estat s’ha posicionat com a líder a Europa en el mercat de telèfons mòbils intel·ligents.

Davant d’aquesta realitat, els investigadors Joan Boada, Lídia Argumosa i Andreu Vigil, del grup de recerca Spitzen Value, Human Resources, del Departament de Psicologia de la URV, han fet un estudi entre alumnes de batxillerat i universitaris que indica que existeixen variables de la personalitat que predisposen a patir nomofòbia amb els telèfons intel·ligents. El treball, el primer que es du a terme en població llatina i de parla castellana, mostra que hi ha quatre trets fonamentals perquè aparegui aquesta addicció: el que més destaca per sobre de tots és la baixa autoestima, seguit d’un grau elevat extraversió, i poc nivell de responsabilitat i d’estabilitat emocional.

Per arribar a aquestes conclusions, els investigadors van fer enquestes d’avaluació a prop de 250 estudiants, que incloïen un test d’autoestima i un altre de personalitat. Aquestes característiques de la personalitat, a més, tenen caràcter acumulatiu, de manera que persones amb baixa autoestima i poca estabilitat emocional tindran més predisposició a patir aquesta addicció que altres que siguin extravertides, per exemple.

Un cop avaluats els estudiants, ara els investigadors volen ampliar la recerca sobre la nomofòbia a l’àmbit laboral.

Referència bibliogràfica: Argumosa-Villar, L, Boada-Grau, J, Vigil-Colet, A. “Exploratory investigation of theoretical predictors of nomophobia using the Mobile Phone Involvement Questionnaire (MPIQ)”. Journal of Adolescence. Published online Feb 21, 2017. doi: 10.1016/j.adolescence.2017.02.003