Pedro Sánchez no comparteix amb l’expresident González que s’hagi d’utilitzar l’article 155 a Catalunya

El secretari general del PSOE afirma que “no tindria cap problema” a reunir-se amb Puigdemont i reclama diàleg

ACN Barcelona .- Pedro Sánchez, secretari general del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), ha afirmat aquest dijous a Tele 5 que no comparteix amb l’expresident espanyol del seu partit Felipe González que per solucionar la qüestió catalana calgui utilitzar l’article 155 de la Constitució espanyola, que preveu la suspensió de l’autonomia. Sánchez ha demanat “mesura” en l’afer i ha afirmat que així ho ha comunicat a Mariano Rajoy en la reunió que els dos líders polítics han mantingut avui. En aquest sentit ha indicat que les declaracions de la ministra de Defensa, Maria Dolores de Cospedal, recordant la missió de l’exèrcit de mantenir la unitat d’Espanya “retroalimenten el bloc independentista”. Per això, Sánchez ha apostat per una “solució política”, ha afirmat que hi ha “temps de sobres” per al diàleg i ha demanat una reforma de la Constitució.
Després d’afirmar que en la qüestió catalana el PSOE “està amb la legalitat i la Constitució”, també ha subratllat que cal una “solució política” per a Catalunya. Ha afirmat que hi ha “temps de sobres” per al diàleg i perquè el Congrés “faci una proposta que destensi la situació”.

En l’àmbit del diàleg, Sánchez ha afirmat que “seria bo” que hi hagués una reunió entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha afirmat que ell mateix no tindria “cap problema” a trobar-se amb el mandatari català.

També ha afegit, en aquest sentit, que Rajoy “té l’obligació” d’entendre’s amb Puigdemont, i que, a més, “ha de manifestar la voluntat” de poder-ho fer.

Una solució, ha opinat Sánchez, passaria per la reforma de la Constitució per encabir-hi de manera més adequada Catalunya. I ha afirmat que hi ha prou forces parlamentàries per pactar una comissió per a la reforma al Congrés.

Sobre si això seria solució suficient, Sánchez ha opinat que la “crisi” a Catalunya té a veure amb un “esgotament del model autonòmic”, per la qual cosa cal “revisar” el marc constitucional. A més ha subratllat que “seria bo” que la “dreta espanyola” assumís el “caràcter plural” de l’Estat. De la mateixa manera ha demanat a les forces que “volen un procés constituent” que “reconeguin les bondats” de la Constitució.

Finalment, sobre la possibilitat que l’1 d’octubre se celebri un referèndum d’autodeterminació a Catalunya, Sánchez s’ha mostrat convençut que no es farà perquè “no es pot situar Catalunya fora de la llei”. A més ha opinat que al que cal donar resposta és al fet que hi ha una “àmplia majoria de catalans” que volen un “reconeixement millor” dins la Constitució