Nova linia del ICF per finançament per pimes

L’ICF i la Comissió Europea obren una línia de finançament per a pimes per valor de 184 milions d’euros

Els préstecs aniran de 100.000 a 2.500.000 euros i es podran destinar a circulant o inversió
ACN Barcelona .- L’Institut Català de Finances (ICF) i la Comissió Europea han presentat aquest dimecres una nova línia de finançament dotada amb 184 milions d’euros i destinada a petites i mitjanes empreses. L’instrument estarà cofinançat al 50% entre l’ICF i el fons FEDER de la UE i consta de préstecs per a circulant o inversió per un import d’entre 100.000 i 2.500.000 euros. Es finançarà el 70% del projecte a un interès euríbor a 12 mesos més un diferencial a partir de l’1%, a retornar en un termini d’entre 2 i 15 anys (segons la modalitat de préstec) i amb possibilitat de carència. Els requisits per optar al finançament és ser una empresa d’entre 10 i 250 treballadors i facturar entre 2 i 50 milions d’euros (o tenir un balanç d’entre 2 i 43 milions).
En el marc del saló Bizbarcelona, el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, ha destacat que l’accés al finançament ha millorat durant els últims anys i especialment durant els últims mesos, però que “l’accés no és homogeni per a totes les empreses i les pimes necessiten finançament per a inversions estratègiques en millors condicions de preu i termini”.

“Per això vam creure que hi havia un espai per a un producte com ‘ICF Eurocrèdit’, prioritzant determinats tipus d’inversió, especialment en sectors estratègics de l’economia catalana (segons els paràmetres del programa RIS3CAT), que tinguin un efecte multiplicador i que permetin un creixement estructural de l’empresa, com són per exemple els projectes d’internacionalització”, ha sentenciat el responsable de Promoció Econòmica del Govern.

Inversió induïda de 350 milions d’euros en 5 anys

La línia de crèdit de 184 milions d’euros estarà cofinançada al 50% entre l’ICF (92 milions) i el fons FEDER (92 milions). La directora general d’Inversions Creditícies i Risc de l’ICF, Anna Àlvarez, ha estimat que aquesta nova línia de crèdit generarà una inversió induïda de 350 milions d’euros en els propers 5 anys. El programa 2014-2020 del fons FEDER destinarà 868,4 milions d’euros a Catalunya en aquest període, una xifra que representa un 68,1% més que en el programa anterior (2007-2013).

El cap d’unitat adjunt de la unitat d’Espanya, Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europea, Jordi Torrebadella, ha afirmat que l’instrument financer serà “una història d’èxit” i ha recordat que el FEDER està donant ajudes a Catalunya i al conjunt de l’Estat des de fa 30 anys. El representant comunitari ha assenyalat algunes de les infraestructures de comunicació o els projectes científics, arquitectònics o urbanístics que ha finançat aquest fons comunitari i ha afegit que ara també cal contribuir al creixement de les pimes.