Nova edició del ‘masterchef’ de les escoles d’hostaleria de Catalunya

El director general d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Joan Godia, amb el jurat i patrocinadors. CEDIDA

Es busca el millor estudiant català de cuina

Els guardons, que consisteixen en beques formatives per als guanyadors en importants restaurants catalans, rendeixen homenatge a la figura del cuiner Josep Lladonosa

El director general d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Joan Godia, ha presidit aquest matí a la seu del Departament la presentació oficial de la segona edició dels Premis Gastronòmics Josep Lladonosa, també conegut com el ‘masterchef’ dels alumnes catalans de cuina.

Amb l’impuls de l’Ajuntament de les Borges Blanques (Lleida) i l’apadrinament dels famosos germans Sergio i Javier Torres, els guardons, que consisteixen en beques formatives per als guanyadors, rendeixen homenatge a la figura del cuiner català Josep Lladonosa i Giró (1938 ), una figura cabdal de la cultura gastronòmica mediterrània amb nombroses distincions, entre elles la Creu de Sant Jordi, per la seva ingent tasca de recerca i documentació històrica sobre la cuina tradicional catalana.

L’elecció del premiat es realitza a través d’un concurs gastronòmic inspirat en el format ‘masterchef’ en què poden participar totes les escoles d’hostaleria de Catalunya, públiques i privades, de grau mitjà i superior. Cada escola pot presentar tots els alumnes que consideri preparats per concursar, sempre que siguin menors de 25 anys i portin estudiant cuina més d´un any.

L’alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, ha subratllat l’objectiu de la seva Corporació en descobrir el talent gastronòmic jove del territori, potenciar-ne la formació i donar a conèixer la marca ‘Les Borges Blanques, Capital de l’Oli’: “Ens interessa explorar totes les possibilitats d’aplicació de l’oli d’oliva al marc de la cuina catalana, i portar aquest tresor a tots els punts de la nostra geografia a través d’aquest concurs, que enriqueix l’enllaç entre professionals, productors i ingredients molt valuosos del territori”.

El portaveu del jurat, el xef Estrella Michelín Pep Moreno, ha destacat l’alt nivell aconseguit pels aspirants a la primera edició i l’enorme dificultat que va suposar l’elecció del guanyador: “Sempre és una bona notícia que ens ho posin tan difícil a la hora de puntuar amb justícia els plats; malgrat la joventut, aquests cuiners ja mostren una sorprenent barreja de tècnica i talent en les elaboracions”.

A més dels esmentats anteriorment, han assistit a l’acte l’alcalde de Salou, Pere Granados, i el regidor de Promoció Econòmica, Hèctor Maiquez, així com la regidora de Promoció Cultural de les Borges Blanques, Ariadna Salla, en representació de tots els ‘àngels’ (patrocinadors i col·laboradors) que permeten tirar endavant la complexa logística del concurs.

El jurat

President

Josep Lladonosa

Padrins

Sergio i Javier Torres del restaurant (Dues estrellas Michelín) ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona

Portaveu:

Pep Moreno del restaurant (Estrella Michelín) ‘Deliranto’ de Salou.

Membres:

Xavier Benet. Restaurant ‘Hostal Benet’ de Les Borges Blanques

Susana Aragón. Restaurant ‘Cèntric Gastrobar’ de El Prat de Llobregat

Joel Castañé. Restaurant ‘La Boscana’ de Bellvís

Carme Picas. Restaurant ‘El Ginjoler’ de Sant Feliu de Guíxols

Ferran Cerro. Restaurant ‘Ferran Cerro’ de Reus

Tana Collados, periodista

Elena Maestre. Junta del Col.legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya

Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona

Mecànica del concurs i calendari

Els dotze cuiners seleccionats competiran a la gran final que tindrà lloc el 5 de maig al Pavelló de l’Oli de les Borges Blanques, amb dates sempre subjectes a l’evolució de la conjuntura sanitària. Totes les proves es realitzaran sota els protocols de seguretat anti-Covid més estrictes.

Els aspirants han d’enviar una recepta lliure amb la fitxa tècnica i un vídeo de la seva elaboració; d’entre tots els inscrits se n’escolliran 12 per cada província, que passaran a un sistema d’eliminatòries (semifinals) que es desenvoluparan a Barcelona (alumnes de Barcelona i Girona) el 17 de març i Salou (alumnes de Tarragona i Lleida) el 7 d’abril. Allí, els aprenents hauran d’elaborar en dues hores i mitja uns aperitius i un plat de creació pròpia amb oli verge extra amb Denominació d’Origen de les Borges Blanques. Els tres millors de cada demarcació tindran accés a la fase final.

SEMIFINAL GIRONA I BARCELONA 

Dijous 17 de març, de 9 a 19 hores a l’Escola ESHOB (Escola d’Hostaleria de Barcelona. Passeig del Taulat, 243, 08019 Barcelona) 

FINAL DEL PREMI SOCIAL

Dimecres 23 de març, de 8 a 14 hores a la Fundació de Formació i Treball (Ramon Llull, 430-438. Sant Adrià de Besòs)

SEMIFINAL LLEIDA I TARRAGONA

Dijous 7 d’abril, de 9 a 19 hores al Teatre Auditori de Salou TAS (Carrer de l’Advocat Gallego, 2, 43840 Salou) 

FORMACIÓ OLI VERGE EXTRA DE LES BORGES BLANQUES

Dilluns 25 d’abril, de 10 a 13 hores a les instal·lacions del Grup Rull (Polígon Industrial “Les Canals”, parcel·la 9, 25190 Lleida)

FORMACIÓ SOBRE MARIDATGE DE CERVESES 

Dilluns 25 d’abril, de 15 a 19 hores a la fàbrica de San Miguel a Lleida. 

FINAL PREMIS LLADONOSA I LLIURAMENT DELS PREMIS 

Dijous 5 de maig, de 10 a 14 hores al Pavelló de l’Oli de Les Borges Blanques ( Carrer Catalunya, 14, 18, 25400 Les Borges Blanques, Lleida)

Patrocinadors

BRA. Parament de cuina

GRUP RULL. Cuines professionals

AJUNTAMENT DE SALOU

SAN MIGUEL. Begudes

CLOS GALENA. Vins

CAFÈ L’OR. Selecció de cafès

ROYAL BLISS. Tóniques i mixers

CSTY. Roba de cuina profesional

MAKRO. Proveïdor d’hostaleria

Col·laboradors

MUNICH roba esportiva

PARÍS CONSTRUCCIONS

FUNDACIÓ FORMACIÓ I TREBALL

DIEXCA. Distribució productes d’alimentació

Mitjans col·laboradors

TV3

Catalunya radio

Les Borges TV

Premis

Es lliuraran tres premis a les millors creacions gastronòmiques que consistiran en un motiu escultòric derivat de la imatge del concurs.

Beques de formació ‘Les Borges Blanques, Capital de l’Oli’

  • Primer premi. Stage de formació d’un any en el restaurant ‘Cocina Hermanos Torres’ de Barcelona.
  • Segon premi. Stage de sis mesos en el restaurant ‘Deliranto’ de Salou
  • Tercer premi. Stage de tres mesos en el restaurant ‘El Ginjoler’ de Cornellà de Sant Feliu de Guixols.

Premi ESHOB. Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona pel primer classificat

Beca per a curs de formació.

Premis Coca-cola per als tres primers classificats

  • Entrades per a espectacles esportius, musicals i culturals.
  • Lots de productes Coca-cola.