Un nou espai gastronòmic al cor de la ciutat

Hisilicon Balong

El Mercat Central i els seus voltants ofereixen una diversificada oferta per menjar en un lloc estratègic

 

Un reportatge de Natxo Guinea

 

El Mercat Central i la plaça Corsini estan avui situats en ple centre de Tarragona. No va ser així en un començament, ja que ha estat la ciutat la que ha anat envoltant aquest emblemàtic edifici modernista des que es va inaugurar l’any 1915. Cor comercial de Tarragona, el Mercat basava la seva activitat principalment en la venda d’alimentació a través de les parades típiques de qualsevol recinte d’aquesta classe. Així ha estat fins a aquest mateix any, en el qual reobria després de deu anys d’una situació “provisional” que semblava no tenir fi.

El nou Mercat és més ampli, més ben adaptat als temps i més modern. Té, a més, un súper i aparcament, però hi ha un element nou que permet els paradistas oferir un nou servei: el de restauració. Abans s’oferien, com a qualsevol altre mercat conegut, serveis de cafeteria, en els quals un comprador o un treballador de pas, podia prendre’s un cafè, un pintxo de truita, o alguna cosa socorreguda per a la resta del matí. Ara, però, el comprador pot gaudir d’un menú o un plat combinat en el mateix recinte. En un recinte molt més acollidor i agradable: fins i tot pot ser que comprar no sigui l’objectiu principal de la visita, sinó tan sol fer un volt i picar alguna cosa.

 

 

Això suposa, de fet, un canvi de paradigma pel que fa al concepte més tradicional de mercat. “En el provisional oferíem tapes, esmorzars i algun entrepà”, explica Josep Gabriel Creus, del Xiringuito del Mercat. “Ara, en canvi, -afegeix- oferim menús, plats, i moltes més coses”. La cuina que ofereix Creus és bàsicament tradicional: amanida russa, truïta, etc. I unes croquetes més que recomanables. “Les fem nosaltres de vegades, i d’altres les fan expressament per a nosaltres”, explica. Tenen molt d’èxit.

Ferran Bertran, que regenta l’establiment Carns Bertran, explica que el canvi ha estat “molt positiu”. Aquest negoci té certa autoritat per parlar dels canvis, ja que van començar l’any 76, i ja estaven al Mercat anterior a la remodelació. En el seu expositor, a part de la carn i el producte típic de la xarcuteria tradicional, també s’hi poden trobar plats preparats: “La gent pot venir aquí, demanar alguna cosa i nosaltres l’hi preparem o escalfem, i ells s’ho emporten a les taules”.

Però aquesta activitat no solament s’ofereix com a part del negoci, ja que hi ha llocs creats ex profeso, com un dels stands de Casa Pladevall, que ofereix plats de menjar tradicional (fideuá, arròs, flams, mandonguilles, guisats…) ja preparats i llests per servir; i el Nipō, un establiment de menjar japonès en el qual, a la manera nipona, s’hi pot menjar davant de qui t’està preparant el menjar. Varietat assegurada.

El que ha permès aquest canvi, a part de la pròpia voluntat, han estat els nous horaris. El mercat provisional obria les seves portes fins a les 14.30 hores, per la qual cosa la franja de menjars quedava pràcticament descartada. El Mercat actual, en canvi, roman obert de manera continuada de 9 a 21 hores. “És complicada la qüestió dels horaris”, explica Creus, però “ja ens anirem adaptant”. De moment, explica, alguns dels operaris que estan realitzant les obres de la plaça Corsini acudeixen ara i adés a menjar al seu establiment. A partir de la una del migdia és quan creix l’activitat gastronòmica i les taules comencen a acollir gent que, o bé es pren una canya i una tapa, o fa un alt en el seu treball per menjar un menú decent en poc temps, per després continuar amb la seva feina.

Efectes col·laterals

Tot el que ha envoltat al Mercat ha afectat de manera significativa els negocis adjacents. Ningú pot passar per alt un edifici en permanent reconstrucció i una carpa enorme annexa que ocupava pràcticament tota la plaça. Amb el edifici reformat i oferint un concepte molt concret de gastronomia, queda per saber el paper que poden jugar els negocis gastronòmics dels voltants.
“El nostre és un concepte diferent”, explica Rosabel Rollán, que regenta el bar-restaurant Piscolabis i a més forma part de l’Associació de Comerciants de la plaça Corsini. “Al Mercat la gent va a menjar una mica més amb presses; nosaltres oferim una mica més pausat, on el client desconnecta”. El seu establiment, situat a la plaça Corsini, ha hagut de bregar amb la incertesa i les obres, que segueixen sent un problema: “El soroll i la pols de les obres no ajuden al fet que la gent s’assegui a les terrasses”.