Noemí Llauradó, primera presidenta de la Diputació

Llauradó, durant el Ple de Dones celebrat al Parlament. CEDIDA

La reusenca Noemí Llauradó, d’ERC, es converteix en la nova presidenta de la Diputació de Tarragona, la primera dona en presidir l’ens supramunicipal. Ha estat possible després de l’acord de govern al qual han arribat els republicans amb Junts per Catalunya. Els dos partits parlen «d’acord de país»

Llauradó compaginarà el càrrec amb el de vicealcaldessa de l’Ajuntament de Reus. També serà la primera presidència per ERC i el primer mandat des de la restauració de la democràcia que l’antiga Convergència no ostenta el càrrec. Josep Poblet ha estat president durant els últims 12 anys.

Llauradó ha pres possessió del càrrec aquest dimarts durant el ple de constitució del nou mandat a la Diputació. Ha rebut 19 vots a favor (11 d’ERC i 8 de JxCAT), 7 han estat en blanc (els del PSC) i l’altra candidatura presentada, la de Ciutadans, ha rebut l’únic vot de Rubén Viñuales. Previ al ple, les dues formacions de govern han explicat les bases de l’acord.

Àngel Xifré, responsable de Política Municipal d’Esquerra Republicana, pensa que l’entesa satisfà les dues parts i que treballaran en equip aquest propers 4 anys. Per la seva part, el diputat ebrenc de JxCat Lluís Soler explica que és un pacte «de país» i «equilibrat».

El pacte entre les dues formacions preveu un repartiment equitatiu de les àrees -quatre per cadascuna-. ERC gestionarà Recursos Humans, BASE, el Servei d’Assistència al Territori i el Servei d’Assistència Municipal, mentre que Junts per Catalunya assumeix Economia i Hisenda, Coneixement i Qualitat, el Servei d’Assistència Ciutadana i el Patronat de Turisme.