Mor el filòsof Antoni Domènech als 65 anys

Era catedràtic de Filosofia Moral de la UB, professor de Dret i Filosofia i editor general de la revista ‘Sin Permiso’

ACN Barcelona .- El filòsof Antoni Domènech ha mort aquest diumenge a Barcelona als 65 anys. Editor general de la revista electrònica ‘Sin permiso’, era catedràtic de Filosofia Moral de la UB, professor de Dret i Filosofia i de Teoria Social i Economia a les universitats de Heidelberg i Frankfurt. Domènech va destacar en la filosofia política i va ser autor dels textos més influents en la matèria, com ‘De ética a la política. De la razón eròtica as la razón inerte’ (Crítica) o ‘El eclipse de la fraternidad’ (Crítica). La capella ardent se celebrarà a partir d’aquest dimarts a la tarda al tanatori de Sant Gervasi i l’acte de comiat serà dimecres 20 de setembre a les 12.45h.
Militant des de jove de la resistència clandestina antifranquista des de les files del PCE-PSUC, Antoni Domènech va estudiar filosofia i dret a la UB. A Barcelona es va formar intel·lectualment amb professors hel·lenistes com Emilio Lledó, Miguel Candel o el filòsof de la ciència Jseús Mosterín.

La influència principal, però, la va rere del filòsof i polític comunista Manuel Sacristán, amb qui va compartir idees, projectes editorials i activitat política. Després va estudiar filosofia i teoria social a la Universitat Goethe de Frankfut i l’Institut de Filosofia de la FU de Berlin.

El 1989 va publicar ‘De la ética a la política. De la razón eròtica a la razón inerte’ (Crítica), una reconstrucció amb tècniques formals de moments decisius de la història de la filosofia pràctica occidental. Quinze anys més tard es va publicar ‘El eclipse de la fraternidad. Una revisión republicana de la tradición socialista’ (Crítica). Es tracta d’una investigació sobre el significat de la fraternitat revolucionària com a metàfora conceptual, una obra que sovint s’ha llegit com una revisió republicana de la tradició socialista.