Moody’s alerta que la independència tindria un “ampli impacte creditici”

Imatge d'arxiu de monedes d'euro. (Horitzontal)

L’agència de qualificació de risc opina que Catalunya continuarà formant part d’Espanya

Redacció.- Moody’s ha alertat que la independència de Catalunya tindria un “ampli impacte creditici” per a una àmplia gama d’emissors “a Espanya i a la regió”. L’opinió de Moody’s és que Catalunya romandrà com a part d’Espanya i no esdevindrà un estat independent, però tot i això alerta que la situació és “fluïda” i que un escenari com aquest “no pot ser rebutjat en el llarg termini”. En cas que la independència es produís, Moody’s opina que Espanya encara tindria fortaleses creditícies “significants” i podria mantenir el grau d’inversió, “almenys a curt termini”.
L’entitat admet que l’impacte de la independència en la qualificació de Catalunya és “incert”. Inicialment, el nou país s’hauria d’esforçar per accedir als mercats finaners, “almenys fins que algunes de les incerteses inicials desapareguessin”.

També indica que el procés d’independència podria ser molt “disruptiu”, amb riscos operacionals “significatius”, així com una fallida potencial financera o econòmica. També podrien fer canviar els marcs institucionals, tant en l’àmbit domèstic com en l’internacional. En aquest sentit subratlla que seria “altament incerta” la naturalesa “precisa” de la relació entre una Catalunya independent i la Unió Europea.

La independència de Catalunya, afegeix Moody’s, tindria també implicacions en el crèdit d’una “àmplia gama d’emissors”, com ara bancs, asseguradors i corporacions no financeres. També podrien resultar afectades les transaccions financeres estructurades, ja que la majoria dels béns espanyols que sustenten aquestes titulitzacions tenen una exposició als prestataris catalans.