Més recursos dels centres recerca a disposició dels estudiants

Els CRAI s’obren a més estudiants de secundària, en col·laboració amb la Diputació

En aquest curs 2017-18 se’n poden beneficiar els estudiants dels instituts de Roquetes i Calafell, a més dels de Tortosa, Vila-seca i el Vendrell

La Universitat Rovira i Virgili i la Diputació de Tarragona han renovat i ampliat per aquest curs 2017-2018 l’acord de col·laboració, arran del qual els estudiants de batxillerat i cicles formatius de grau superior dels municipis amb estudis presencials de la URV poden accedir als serveis del Centre de Recursos per a l’Aprenentatge i la Investigació (CRAI), o biblioteques universitàries que han incorporat molts més serveis. El curs passat es va iniciar aquesta col·laboració i se’n van beneficiar els estudiants dels instituts d’ensenyament secundari de Tortosa, Vila-seca i el Vendrell. Enguany s’ha ampliat el radi d’acció a d’altres municipis propers: Roquetes, en el cas del campus Terres de l’Ebre; i Calafell, en el cas de la Seu Universitària del Baix Penedès de Coma-ruga (el Vendrell). Aquesta ampliació també ha representat un increment de la dotació pressupostària, que ha passat dels 40.000 als 60.000 euros. Un increment que ha permès ampliar les hores de contractació dels tècnics de suport i també editar material de difusió.

En el campus Terres de l’Ebre de la URV, els instituts beneficiats són el Joaquim Bau, el Cristòfol Despuig, l’Institut de l’Ebre i el Col·legi Sagrada Família, tots quatre de Tortosa, i l’Institut de Roquetes. Els estudiants de Calafell que poden beneficiar-se del CRAI de la Seu Universitària del Baix Penedès són dels instituts INS Camí del Mar i INS La Talaia; i els del Vendrell són alumnes dels instituts Baix Penedès, Andreu Nin, Mediterrània i Col·legi Sagrat Cor. Els alumnes de Vila-seca que poden utilitzar el CRAI de la Facultat de Turisme i Geografia són els de l’INS Vila-seca i el Ramon Barbat.

L’objectiu és posar a l’abast d’aquests estudiants uns serveis que cap altre equipament de la ciutat ofereix i que els poden ajudar a l’hora de dur a terme els seus treballs de recerca. Concretament, els serveis del CRAI als quals poden accedir aquests estudiants no universitaris són: els espais de consulta i de lectura amb accés al fons bibliogràfic i als recursos electrònics; espais per treballar en grup, amb equipament tecnològic; espais de trobada i lleure i autoservei de consigna. A més disposen d’atenció presencial, telefònica o virtual sobre el funcionament d’aquests serveis, assessorament bibliogràfic, informació sobre activitats i serveis universitaris; wi-fi en tots els espais del CRAI, cerca de recursos bibliogràfics, ús d’ordinadors de sobretaula i portàtils, préstec de llibres i material audiovisual; ús de programari per a l’elaboració de treballs docents, espai d’aprenentatge de llengües amb recursos virtuals i d’autoaprenentatge de la llengua anglesa; i autoservei de reprografia, impressió i escaneig. Així mateix, poden accedir al catàleg bibliogràfic de la URV i als cercadors de recursos electrònics, i a cursos de formació organitzats pel CRAI.

Des del CRAI es treballa per rendibilitzar els recursos i serveis oferint-los als futurs estudiants universitaris, adaptant-los a les seves necessitats i ajudant-los a descobrir referents universitaris. Aquesta col·laboració és una bona manera de donar a conèixer la Universitat i els seus serveis, com els del CRAI, a aquests joves, a la vegada que potenciar uns serveis bibliotecaris a usuaris de la franja d’edat 16-18, que potser no utilitzen tant els serveis de biblioteca pública.