Mas assegura a Berlin que l’1-O es votarà perquè el referèndum és “la culminació d’un procés estrictament democràtic”

“Els catalans volem ser el 28è estat de la Unió Europea, ja que els britànics han decidit marxar”, afirma

ACN Berlin .- L’expresident de la Generalitat Artur Mas ha afirmat aquest dimarts en una conferència a Berlín que l’1 d’octubre del 2017 els catalans podran votar en un referèndum sobre el futur polític del país perquè aquesta consulta és “la culminació d’un procés estrictament democràtic”. Mas ha avaluat una hipotètica victòria del si tot afirmant: “Els catalans volem ser el 28è estat de la Unió Europea, ja que els britànics han decidit marxar”. En una conferència-col·loqui a la sala Urania de Berlín, organitzada per la l’Assemblea Nacional Catalana d’Alemanya, Mas ha subratllat el caràcter “marcadament europeista” del sobiranisme català. La conferència ha estat moderada per l’escriptor i guionista, Michael Ebmeyer, i ha comptat amb el suport del Programa Internacional de Comunicació i Relacions Públiques ‘Eugeni Xammar’ del Departament de Presidència de la Generalitat.
Mas ha recordat que en els últims 5 anys i ha hagut “les manifestacions pacífiques i ciutadanes més importants d’Europa en les darreres dècades”, i ha subratllat que el Parlament té una majoria absoluta “de diputats a favor de la independència”. Per això ha considerat el referèndum un “desllorigador” que permetrà saber si la majoria social a favor de la independència “és prou gran”.

Pel que fa a les contribucions que una Catalunya independent podria fer a la UE, Mas afirma que serviria per demostrar que la gent “és capaç de canviar les coses de debò”, que podria definir un projecte europeu que pensi més en uns “Estats Units d’Europa” que no pas en una Europa “desunida i egoista” i que podria aconseguir “que un país mediterrani i del sud es converteixi en un país de referència”.

L’expresident ha prioritzat la voluntat de diàleg i pacte per assolir la integració de Catalunya dins la UE. “Volem negociar amb Madrid i amb Brussel·les, sense imposar condicions perquè no volem perjudicar a Espanya”, ha introduït Mas, tot afegint que “caldrà trobar els equilibris adequats perquè Catalunya es constitueixi en un nou Estat, sense que l’Estat espanyol en surti perjudicat”.