Malet afirma que les empreses que no inverteixen a Catalunya ho deixen de fer per ”la divisió social” del país

El president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a l’estat espanyol assegura que el procés ha frenat algunes decisions empresarials

ACN Barcelona .- El procés sobiranista que viu Catalunya no està afectant en general a les empreses estrangeres, en concret a les nord-americanes, perquè no es creuen que acabi amb la independència, segons ha manifestat Jaime Malet, president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a l’estat espanyol. Malet ha reconegut que a la majoria dels inversors el procés no els ha influït en la seva decisió, però sí que hi hagut empresaris que han deixat d’invertir no tant pel procés com pel fet que aquesta política està deixant un país ”fracturat socialment per la meitat entre els que estan a favor de la independència i els que no ho estan”. Malet ha afegit que amb aquesta política es vol convertir Catalunya en un país de protesta social i de grans manifestacions quan la singularitat s’hauria de buscar millorant l’eficiència i el nivell tecnològic i competitiu.
El president de la Cambra de Comerç nord-americana ha assenyalat que hi ha molts llocs del món (el Kurdistan, el Tibet o Palestina) que volen la independència ”però no m’agradaria semblar-me a cap d’ells”. Malet ha afegit que a l’estat espanyol ”hi ha una democràcia que pot tenir els seus defectes però que és molt potent”.

Malet ha fet aquestes declaracions poc després de participar en un acte organitzat amb motiu de la celebració del 120è aniversari de la companyia Carburos Metálicos on entre altres ponents han participat també Javier Solana, exsecretari general de l’OTAN, Josep Oliu, president de Banc Sabadell, Antoni Aguilera, president de la Creu Roja a Catalunya i Ahmed Hababou, vicepresident i director general de Carburos Metálicos, amfitriona d’un acte que ha estat moderat per Emilio Cuatrecasas, president d’honor de l’APD.

El representant nord-americà ha destacat el bon comportament de la inversió de les empreses dels Estats Units a l’estat espanyol i a Catalunya. Tot i això, Malet ha assegurat que encara hi ha recorregut per augmentar-la perquè està massa ”focalitzada” en les grans empreses i les pimes, les que facturen entre 50 i 600 milions d’euros, que encara no han donat el pas.

L’exsecretari general de l’OTAN, Javier Solana, ha destacat el clima ”d’optimisme i esperança” que es respira a la Unió Europea després que els resultats de les últimes eleccions en una gran part de països han deixat a banda a les forces populistes.

El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, ha destacat en la seva intervenció la importància que va tenir per l’entitat la decisió de sortir a borsa en el 2000, cosa que ha permès que el banc estigui avui dia en el mercat, ha reblat.