Lotte Energy Materials Spain es presenta oficialment al territori 

Durant el dia d’avui, l’empresa coreana que s’instal·larà a Mont-roig del  Camp ha donat a conèixer el seu projecte industrial als agents polítics, econòmics, socials i a la ciutadania 

La presentació coincideix, aquest mes d’octubre, amb la declaració de  projecte estratègic per part de la Generalitat de Catalunya 

L’empresa sud-coreana Lotte Energy Materials, que s’instal·larà a Mont-roig del Camp, s’ha presentat oficialment al territori. Durant tot el dia d’avui, els responsables de l’empresa a Espanya han donat a conèixer  de primera mà el seu projecte industrial als agents polítics, econòmics i socials. Al vespre, ho han fet també davant de la ciutadania de Mont-roig del Camp en un gran acte al poliesportiu municipal.  

La presentació coincideix, aquest mes, amb la declaració de projecte estratègic per part de la Generalitat de Catalunya. El 4 d’octubre passat, la conselleria d’Empresa i Treball de la Generalitat designava la inversió de Lotte Energy Materials com a projecte empresarial estratègic d’acord amb la Llei 18/2020, de  28 de desembre, de facilitació de l’activitat econòmica, i amb el Decret 131/2022, de 5 de juliol, del Reglament de la Llei de facilitació de l’activitat econòmica. L’objectiu de la declaració de projecte estratègic és limitar al màxim el temps de cada tràmit administratiu per accelerar la implantació d’inversions que comportin interès públic, tant per quantitat d’inversió com per creació de llocs de treball a Catalunya, entre d’altres condicions. Això implicarà que es podrà reduir fins a nou mesos el termini ordinari per a la implantació del projecte a Mont-roig del Camp. 

Presentació institucional 

Aquest matí ha tingut lloc la trobada institucional amb els principals representants polítics de totes les administracions: espanyola, catalana, provincial, comarcal i  local. També amb els agents econòmics, socials i educatius del Camp de Tarragona. A l’acte ha intervingut Lim Taeil, director general de Lotte  Energy Materials Spain, la filial creada per posar en marxa el projecte a Mont-roig del Camp. L’han acompanyat representants de les tres administracions que han fet possible l’arribada de Lotte al territori; Fran Morancho López,  alcalde de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp; Roger Torrent i Ramió, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, i Carlos Prieto Gómez, delegat del govern espanyol a Catalunya, així com Younghyo Park, cònsol general de la República de Corea a Barcelona. Tot plegat en un acte, que s’ha  celebrat a Mas Miró, i que ha aplegat a una vuitantena de persones, entre elles  el cap de l’oposició a Catalunya, Salvador Illa, i la regidora d’Impuls Econòmic de l’Ajuntament, responsable del projecte al municipi, Yolanda Pérez,  així com diversos alcaldes, diputats i càrrecs institucionals del territori. 

A la presentació, l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho López ha afirmat que “hem d’estar preparats perquè un projecte com aquest, farà de tractor  a altres inversions, i això ens apel.la a tothom com a territori. No és el projecte de Mont-roig del Camp. Aquest és, sobretot, un projecte de territori i de país”. 

També ha aprofitat per donar públicament les gràcies a Lotte i als governs català  i espanyol, “que han col·laborat perquè les coses surtin. La unió fa la força. L’empresa, Estat, Generalitat i Ajuntament hem treballant plegats i els resultats son incontestables”. 

Per la seva banda, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha qualificat com a “projecte empresarial estratègic per a la Generalitat” la inversió que té previst fer l’empresa Lotte Energy Materials Spain a Catalunya, que suposarà “la creació de centenars de llocs de treball de qualitat; facilitarà el  desenvolupament de projectes d’electrificació de la indústria de l’automoció; reforçarà l’ecosistema de la mobilitat verda al nostre país; contribuirà a consolidar el posicionament de Catalunya com a referent de la indústria de la mobilitat verda  al sud d’Europa i ens ajudarà a atraure nous projectes vinculats al sector”. 

Seguidament el delegat del Govern a Catalunya, Carlos Prieto, ha agraït l’aposta de l’empresa sud-coreana per Catalunya i Espanya i ha defensat el compromís del Govern d’Espanya amb la reindustrialització donant suport a la instal·lació de la planta de Lotte amb una inversió de 18 milions d’euros del PERTE VEC. 

Finalment, el director general de Lotte Energy Materials Spain, Lim Taeil, ha  explicat els detalls de la inversió que l’empresa sud-coreana farà a Catalunya. Lim Taeil ha assegurat que “és un honor poder donar a conèixer el nostre projecte a la ciutadania de Mont-roig del Camp així com a representants de  l’administració pública que han treballat incansablement perquè aquest projecte pugui ésser una realitat”. “Avui és només el començament, d’ara endavant esperem que tothom pugui veure com creix aquest projecte tan important tant pel municipi de Mont-roig del Camp com pel futur industrial de Catalunya” ha  reblat. 

Presentació a la ciutadania 

A les 19.30h al poliesportiu de Mont-roig, s’ha fet una presentació oberta als  veïns i veïnes del municipi, amb l’objectiu que la població conegui de primera mà  el seu projecte industrial. Es tracta d’una sessió informativa àmpliament reivindicada pels propis veïns i veïnes del municipi i que ha preparat la pròpia  empresa a través del seu director general, Lim Taeil, acompanyat, en aquest cas, per l’alcalde Fran Morancho. Una presentació que fa especial il·lusió a l’empresa per tal d’aterrar definitivament al municipi i poder explicar molt bé com seran les fàbriques, quin material es fabricarà, quants llocs de treball es preveuen crear i altres de les qüestions que puguin sorgir arran d’aquesta inversió.

A més, a la presentació, han portat en primícia un rotlle d’Elecfoil (làmines de coure per electrodeposició) per tal que tothom pugui veure de prop el material que es fabricarà al municipi a partir del 2025. En les presentacions oficials d’avui l’empresa vol compartir amb el territori  aspectes com la seva presència mundial, la seva història, la seva producció, com  seran les fàbriques, com és el producte o la seva previsió d’expansió, entre  d’altres.  

Antecedents: la inversió de Lotte Energy Materials a Mont-roig del Camp 

La inversió industrial que Lotte Energy Materials (empresa que va adquirir Iljin Materials) farà a Mont-roig del Camp per fabricar làmines de coure (Elecfoil), serà de 400 milions d’euros en una primera fase. Una xifra que es podria ampliar, segons les previsions de l’empresa, incrementant la inversió inicial anunciada pel  onseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i l’alcalde de Mont-roig del Camp, Fran Morancho, des de Seül el maig de 2022, quan va fer-se pública la inversió.  

Lotte Energy Materials fabrica Elecfoil, una làmina de coure -patentada per la  multinacional- que és més fina que un cabell humà i que és un element bàsic per a les bateries de liti. Aquest fet converteix la inversió en estratègica i d’alt valor afegit per a Catalunya, ja que és un component clau per la composició del càtode de les bateries elèctriques utilitzades als vehicles elèctrics i en aplicacions d’emmagatzematge d’energia. De fet, es preveu que aquesta inversió tingui un fort efecte multiplicador per als proveïdors locals tal com ha passat a Malàisia i a la captació de nous projectes d’inversió estrangera vinculats a aquest àmbit. 

La inversió de l’empresa coreana també compta amb el recolzament econòmic de fons europeus, ja que aquesta inversió està inclosa en el Perte de Seat Volkswagen. En concret, el Ministeri d’Industria del govern espanyol, va confirmar a mitjans de novembre de 2022 que aquest recolzament era de 18’2 milions d’euros.  

El projecte inicial  

El 24 d’agost de 2023, l’empresa ratificava la inversió després de la reunió a Seül de l’alcalde Fran Morancho amb el CEO de l’empresa coreana, Kim Yeon-seop i Oriol Alcoba, director general d’Indústria de la Generalitat, després de l’absorció del projecte per part del grup Lotte. 

Aquesta inversió està subjecta a la construcció de fins a tres plantes de fabricació d’Elecfoil a Catalunya, un projecte industrial que es desenvoluparà per fases. La primera preveu una inversió inicial de gairebé 400 milions d’euros per a la construcció d’una primera planta. Aquesta primera fàbrica de làmines de coure al municipi del Baix Camp està previst que entri en funcionament el 2025 amb una capacitat de producció anual de 30.000 tones d’Elecfoil i la creació de 200  llocs de treball.

L’empresa valora la possibilitat d’ampliar la inversió, un objectiu que estarà subjecte a l’execució del calendari concret de la primera fàbrica. En total, el desenvolupament de tot el projecte, amb les possibles ampliacions, podria  suposar la creació de, com a mínim, 600 llocs de treball.  

Inici administratiu del projecte 

El Ple de l’Ajuntament de Mont-roig del Camp va aprovar el 13 de setembre el conveni urbanístic per desenvolupar els Comellarets, que preveu construir fins a tres fàbriques. Es tracta del primer acord plenari d’aquest projecte industrial, que representa l’arrencada administrativa, després de molts mesos de treball intern. 

El conveni recull que el projecte de Lotte Energy Materials ocupi una superfície total de 441.400 metres quadrats al polígon industrial. A més, l’acord també va donar el vist i plau a la modificació del POUM per permetre als Comellarets l’ús industrial de l’activitat productiva de Lotte, així com per ajustar les alçades constructives i permetre la generació d’energies renovables per abastir les  fàbriques.