L’OBC i Pau Casals agermanaren els JJMM de Tarragona 2018 amb els Jocs olímpics de Paris

Sota la direcció de Kazushi Ono s’interpretaran peces de Beethoven, Weber i el popular ‘El Cant dels Ocells’

L’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), dirigida pel seu director titular Kazushi Ono, ofereix aquest diumenge a la Catedral de Tarragona el concert dels Jocs Mediterranis, que a través de la figura del mestre Pau Casals enllaçarà els Jocs Olímpics de 1924 i 2024 amb la cita esportiva de Tarragona 2018. El concert, que compta amb l’impuls d’Agbar, és un dels plats forts del Programa Cultural dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018.

L’any 1924 l’Orquestra Pau Casals, fundada pel músic vendrellenc, va realitzar dos concerts al Teatre dels Champs Elysées de París amb motiu de la Gran Temporada Cultural de la VIII Olimpíada celebrada a la capital francesa. Cent anys després del concert d’aquells Jocs Olímpics, i com enllaç amb les Olimpíades que París tornarà a organitzar el 2024, l’organització dels Jocs Mediterranis Tarragona 2018 programa aquest concert commemoratiu amb l’OBC que, de fet, té les seves arrels històriques a l’orquestra creada per Pau Casals l’any 1920. Aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals.

L’OBC, sota la direcció de Kazushi Ono interpretarà tres peces:

  • Oberon. Obertura. Carl Maria von Weber (1786-1826)
  • Simfonia número 3, en Mi bemoll major, op.55 “Heroica”. Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)
  • “El cant dels ocells”. Cançó tradicional catalana, popularitzada per Pau Casals (1876 – 1973).

Abans del concert, l’acte s’obrirà amb intervencions a càrrec de Marta Casals, vicepresidenta i cofundadora de la Fundació Pau Casals; Àngel Simon, president executiu d’Agbar, i Josep Fèlix Ballesteros, alcalde de Tarragona.

El concert, que començarà a les 18 h, serà emès en directe per televisió a través de Tac12. Properament també serà emès en diferit a través de La Xarxa i Televisió de Catalunya.

Sobre el director

Kazushi Ono va néixer a Tòquio el 4 de març de 1960. Va estudiar a la Universitat Nacional de Belles Arts i Música de Tòquio i a l’Òpera Estatal de Baviera, a Munic.

El 1987 va guanyar el primer premi en la III Toscanini Internacional Conductors’ Competition. Va ser el director titular de l’Orquestra Filharmònica de Tòquio i del Teatre La Monnaie de Brussel·les.

Ha estat director convidat a l’Orquestra de La Monnaie, la Mahler Chamber Orchestra i l’Orquestra Filharmònica de Radio France. També ha dirigit a la Deutsche Oper de Berlín, a La Scala de Milà, a la Metropolitan Opera de Nova York i a l’Òpera de París.

Són molt meritòries les seves actuacions davant l’Orquestra Simfònica de La Monnaie i del Festival d’Òpera de Glyndebourne. Va dirigir durant cinc anys l’Òpera Nacional de Lió i també ha dirigit l’Orquestra Nacional d’Espanya. El 2015 es va incorporar com a director titular a l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.

Sobre el Programa Cultural dels Jocs

Sota el títol de Somnis de Pedra i Aigua, des del mes d’abril fins al 27 d’octubre es desenvolupa el Programa Cultural dels XVIII Jocs Mediterranis Tarragona 2018, que ofereix un seguit d’activitats per difondre els valors de la cultura, l’esport i la pau. El Programa Cultural de Tarragona 2018 és fruit de l’esforç i la implicació del Govern d’Espanya, de la Generalitat de Catalunya, de la Diputació de Tarragona, de la Diputació de Barcelona, de l’Ajuntament de Tarragona i dels ajuntaments seu dels Jocs. La relació completa d’actes es pot consultar aquí